12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Posebna sjednica NSRS političko-ekonomskoj situaciji u BiH: Razgovorom prevazići postojeće probleme

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će poslanici razmatrati dokument „Političko-ekonomska situacija u BiH“.

U dokumentu se ističe  da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika.

Naglašava se da je zajedničkom analizom stanja i otklanjanjem uzroka moguće stvoriti povoljan ambijent u kojem bi institucije funkcionisale na osnovu Ustava i u korist svih naroda i građana.

-U svakom parlamentu, kao predstavništvu naroda na nivou BiH, entiteta i kantona, treba da se vode rasprave o svim bitnim pitanjima funkcionisanja BiH i na toj osnovi politički subjekti treba da nalaze održiva i pravedna rješenja do kojih se može doći samo na osnovi ravnopravnosti naroda, entiteta i građana – dodaje se u dokumentu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da se u BiH mora razgovarati s ciljem prevazilaženja političkih i ekonomskih problema i očuvanja dejtonske strukture.

-Javnosti u BiH je jasno da štošta nije u redu u posljednjih nekoliko mjeseci, a pogotovo od nametanja izmjena Krivičnog zakonika BiH što je uradio bivši visoki predstavnik Valentin Incko – rekao je Čubrilović u obraćanju na posebnoj sjednici.

On je naglasio da je to dovelo do pogoršanja političke i ekonomske situacije.

-Sve je postalo napeto i nepredvidivo s tendencijom pogoršanja, a da je to tako potvrđuju i razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu, gdje nisu prisustvovali predstavci Srpske, tako da teret nepostizanja dogovora sada ne može biti na njima – rekao je Čubrilović.

On je naglasio da nosioci vlasti u BiH ne smiju biti neodgovorni i ostavljati probleme budućim generacijama.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predstavnici Srpske u institucijama BiH, lider SNSD-a Milorad Dodik, lider SDS-a Mirko Šarović, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider PDP-a Branislav Borenović, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te lideri ostalih parlamentarnih stranaka.

Posebnoj sjednici prisustvuje i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Poslanicima će se obratiti lideri političkih partija, te po dva predstavnika poslaničkih klubova, sa čim nisu saglasni poslanici opozicije.

Predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović pojasnio je da je sve u vezi sa ovom sjednicom urađeno u skladu sa Poslovnikom i radu, pa i način obraćanja poslanik i gostiju.

Na platou ispred zgrade Skupštine okupili su se demobilisani borci Vojske Republike Srpske (VRS) koji traže zakazivanje posebne sjednice o pravima boraca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se