5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

U Domu omladine Zvorniku održano veče nagrađenih filmova festivala Prvi kadar

U Domu omladine sinoć je u okviru 15. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ održano veče nagrađenih filmova i uručene su nagrade “Pečat kneza Pavla Radenovića” za najbolji kratki igrani film u selekciji kratke priče režiseru iz Crne Gore Aleksandru Vujoviću za film “Duga” i Specijalna nagrada „Dvadeset peti frejm“ za TV dokumentarac „General Svetomir Đukić“ rediteljima Ognjenu Rakčeviću i Milanu Todoroviću.

U obrazloženju stručnog žirija za „Dugu“ rečeno je da je vizuelno upečatljiv kratki igrani film urađen čistim filmskim jezikom, bez dijaloga, o događaju iz djetinjstva koji opredjeljuje umjetnički životni put jednog dječaka u budućnosti. Priča je zasnovana na autobiografskoj prozi Gaetana Grila, poznatog italijanskog likovnog umjetnika.

Vujović koji je i producent i montažer filma istakao je da mu nagrada puno znači, budući da je već jednom učestvovao na ovom festivalu i budući da je dobija u okviru velikog jubileja, 15-og izdanja Prvog kadra.

„Zahvaljujem se direkciji Festivala, prije svega selekcionoj komisiji na odabiru ovog filma, kao i žiriju – rekao je Vujović koji je dodao da je ovo 25 međunarodna festivalska nagrada za „Dugu“.

Nakon dodjele nagrada sinoć su u zvorničkom Domu omladine prikazani filmovi “Duga”, Aleksandra Vujovića, “Plava granica”, Ivana Milosavljevića, “Tabu”, Olge Kosanović i “Mir naše Gospe”, Vladimira Perovića, dok je film „General Svetomir Đukić“ projekciju imao ranije u toku dana.

prvi kadar nagrađeni rakočević

Obrazlažući dodjelu Specijalne nagrade žiri je naveo da je autorski tim Rakčević i Todorović, koji je ranije napravio dokumentarni film o Milanu Tapavici, prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje, sada uradio film i o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije, generalu Svetomiru Đukiću. Oni su istovremeno prikazali i značajne događaje iz srpske istorije, koristeći ponovo kao naratora izuzetnog glumca Miodraga Mikija Krstovića.

Rakčević je istakao da su vrlo zadovoljni i srećni, jer, ne samo da su došli na, kako je rekao, ovaj divni festival, nego su dobili i nagradu koja im je podstrek za dalje.

prvi kadar nagrađeni

„Ovo je druga priča o drugoj značajnoj istorijskoj ličnosti i idemo dalje da to bude jedna trilogija.“

Stručni žiri radio je u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik i članovi filmski kritičar Dejan Dabić i režiser Igor M. Toholj.

Elčić je rekao da je uključen od prvog festivala do danas, te da mu je zadovoljstvo i čast zbog toga.

„Ovaj festival izrastao je u jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, a uspio se zadržati i očuvati i u vreme pandemije, nije prekinut kontinuitet i naprotiv, kvalitet je još na izraženijem nivou.“

Juče u popodnevnim časovima Elčić je održao DokMasterKlas o temi “Istorijski dokumentarac i njegov značaj u kinematografiji”, nakon čega je prikazan njegov dokumentarni film “Branili su nebo otadžbine”.

Prema njegovim rijelima, ovaj film je zaboravljena priča o 134 srpska pilota koji su početkom aprila 1941. godine herojski poginuli, ali se o njihovoj žrtvi dugo nije javno govorilo.

“Film je premijerno prikazan na Dan oslobođenja Beograda u Domu sindikata, a ovo je njegovo drugo javno prikazivanje. Riječ je o istorijskoj nepravdi i nadam se da će se ovom pričom skrenuti pažnja na to.“

Elčić je dodao i da je scenarista filma Budimir Potočan 33 godine istraživao ovu priču i na razne načine pokušavao je da je predstavi široj javnosti.

On se zahvalio Vojno-filmskom centru “Zastava film” na pomoći u realizaciji ovog značajnog projekta.

Aleksandra Mitrić-Štifanić, umjetnički direktor i selektor Prvog kadra, reklaje da da je Savet ovogodišnjeg festivala donio odluku da u oba grada, i Zvorniku i Istočnom Sarajevu, budu večeri nagrađenih filmova. Zvanično saopštenje o nagradama biće na samom zatvaranju festivala u Istočnom Sarajevu kada će biti dodijeljenje i ostale festivalske nagrade.

Danas sa početkom u 17:15 časova u Domu omladine biće održan Kids Fest – izbor kratkih animiranih filmova koji su nastali u produkciji Studija crtanog filma 98 Niš, kao i Produkciji Prvog kadra, te najbolja ostvarenja Međunarodnog festivala animiranog filma „Konstantinov zlatnik“ Niš. Publika će imati priliku da vidi i filmove koje su napravili najmlađi Zvorničani u okviru radionica animiranog filma Filmske škole „Prvog kadra“ koja je realizovana u saradnji sa niškim Studijom i Slikarskom radionicom „Paleta“.

prvi kadar radionica animacije

Festival će danas biti nastavljen u Istočnom Sarajevu, gdje će biti prikazan srpski film “Lihvar”, reditelja Nemanje Ćeranića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se