20.9 C
Zvornik
17. мај 2024.

Rad bez motivacije – Kada je vrijeme za promjenu posla

Svakodnevno se trudimo da budemo uspešni u svom poslu i ispunimo očekivanja poslodavaca, kolega, pa i nas samih. Dobri rezultati nam donose satisfakciju i guraju nas napred ka novim izazovima i projektima. Šta se dešava  kada motivacija za radom nestane i kada nam više ništa na profesionalnom putu ne pričinjava zadovoljstvo? Smatramo da nismo dovoljno kompetentni za poziciju na kojoj se nalazimo i ne vidimo sebe kao deo tima. Ukoliko neispunjenost i loš osećaj traju duže vreme, možda zaista treba da preispitate vašu ulogu na trenutnom poslu i zapitate se da li želite da nastavite da radite u takvom okruženju. Budući da je vaša firma mesto gde provodite veći deo dana, važno je da se osećate motivisano i ispunjeno, u suprotnom, loša energija i nezadovoljstvo poslovnim angažmanom će se pre ili kasnije odraziti na privatni život.

Promena posla je najčešće poslednja opcija o kojoj se razmišlja, jer je ljudi smatraju rizičnim korakom  i plaše se da napuste sigurno radno mesto na kojem su godinama ušuškani. Pojaviće se još mnogo nedoumica i pitanja tokom perioda preispitivanja, a mi ćemo vam pomoći kako da prepoznate kada je vreme da okrenete novi list i potražite drugu poslovnu priliku.

Tapkate u mestu

Smatrate da ste dostigli svoj vrhunac i da ne možete da ostvarite dalji napredak u vašoj kompaniji. Ponestaje vam motivacije i imate utisak kao da je svaki dan isti, a zadaci koji su pred vama vas nimalo ne inspirišu. Ne postoji želja i inicijativa da se dodatno edukujete na kursevima koja vaša firma organizuje za svoje zaposlene, a vi nikada niste bili osoba koja lako odustaje i stvari prepušta slučaju. Sasvim je sigurno da ste stigli do tačke prezasićenja i da vam je produktivnost znatno opala. Osnažite se i počnite sa pretragom aktuelnih poslovnih ponuda. Pre svega, važno je da dopunite svoju radnu biografiju najnovijim informacijama i istražite trenutno tržište. Verovatno je da najraznovrsniju ponudu za posao ima Beograd, međutim, i ostali mesta mogu biti idealna za vaš novi početak.

Radna atmosfera je negativna

Loš dan na poslu se pretvorio u lošu nedelju, mesec, a na kraju je postao loša godina. Nailazite na konstantno nerazumevanje nadređenih, a sa kolegama ne možete da ostvarite komunikaciju bez tenzija i postignete konstruktivan dogovor. Ovakva atmosfera nije dobra za poslovanje i timu neće doneti uspeh, a vi kao pojedinac se osećate beskorisno i nezadovoljno. Možda je došlo vreme da promenite okruženje i postanete deo nove družine.

Primanja nisu zadovoljavajuća

Adekvatna finansijska nadoknada za rad je jedan od presudnih faktora kada govorimo uslovima na radnom mestu. Ona je jasan pokazatelj koliko poslodavac brine o svojim zaposlenima i ceni njihov trud i rad. Uložili ste nebrojeno mnogo sati u vaše obrazovanje, dodatna usavršavanja i vredno obavljali svaki zadatak koji se našao pred vama – s tim u vezi je potpuno logično da očekujete nadoknadu srazmernu vašem angažmanu i uloženom trudu. Ukoliko ona izostaje, porazmislite da li i dalje želite da radite za nekoga ko vas ne vrednuje dovoljno.

posa umor
Stressed woman sitting in front of laptop with cracked glass effect

Bezvoljnost i hroničan umor

Opšte poznato je da je ponedeljak najomraženiji dan u nedelji, međutim, vama svako novo jutro zadaje glavobolju, a pomisao na kancelariju i sastanke pojačavaju želju za ostankom u krevetu. Nagomilavanje stresa i konstantan umor mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, a nesumnjivo će ostaviti traga i na vaš privatni život. Pokušali ste da povratite energiju aktivnim vežbanjem, šetnjama na svežem vazduhu i zdravom ishranom, ali napredak nije vidljiv. Dovoljno je razloga da stavite tačku na loš period i okrenete se pozitivnim promenama,  a jedna od njih je upravo novi posao.

Nedefinisano radno vreme

Ni sami niste sigurni kada i kako se to desilo, ali svesni ste da vaše slobodno vreme gotovo da ne postoji, te da ste postali dostupni 24 sata. Skoro svakodnevno ostajete u kancelariji prekovremeno, a nerešene zadatke nosite  kući. U ovakvim situacijama, porodica i trenuci uživanja sa njima postaju retki, a na duge staze, vaše porodične i prijateljske veze postaju ozbiljno narušene. Ako ste se prepoznali u nekim od pomenutih situacija, vreme je da se pokrenete i unesete pozitivne promene u vaš poslovni život. Verujte u sebe i ugrabite priliku kakvu zaslužujete

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se