6.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Tegeltija: Podžića smijeniti zbog kršenja Zakona o odbrani

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je danas da su razlozi donošenja odluke o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

„Odluka je donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane i predstvalja nedemokratski odnos prema Srbiji“, rekao je Tegeltija, obrazlažući svoju odluku o Podžićevoj smjeni.

On je rekao da je odluku o Podžićevoj smjeni donio 5. oktobra, te da je o tome obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

„Podžić je odgodio vježbu 4 . oktobra. Ja, kao i drugi ministri za to smo saznali iz medija, nakon čega sam Podžića pozvao i rekao mu da povuče odluku. Nakon što to nije odlučio ja sam donio odluku o njegovom razrješenju“, pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da se duže vrijeme u medijima spekulisalo da će vježba biti odgođena, te da je jedini razlog neusvajanje privremenog finansiranja i budžeta za 2021. godinu.

„To je bio dobar razlog za odgađanje vježbe, ali je odluka o privremenom finansiranju u međuvremenu donesena i nije bilo razloga za otkazvanje vježbe“, istakao je Tegeltija.

On je rekao da njegov ključni cilj nije da parlament potvrdi ili ne potvrdi odluku o Podžićevoj smjeni, nego da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tegeltija je podsjetio da je ovo drugi put da parlament obavještava o razrješenju nekog od ministara, te da je ta odluka jednom podržana u Predstvaničkom domu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se