10.9 C
Zvornik
15. мај 2024.

Dodik: Nema razgovora s onim koji Srpsku zovu aparthejdom

BANJALUKA – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da će biti teško razgovarati s predstavnicima bošnjačkog naroda kada Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi visoki funkcioneri iz tog naroda Republiku Srpsku zovu aparthejdom za Bošnjake i Hrvate u pismu koje su sinoć uputili.

Dodik je rekao da u Srpskoj i Bošnjaci i Hrvati uživaju sva prava, te da su razgovori sinoć s hrvatskim vrhom, pokazali da su odnosi s Hrvatima riješeni i na dobrom nivou. Naglasio je da je u Hrvatskoj nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske usaglašno da je potrebno očuvati mirno i stabilno okruženje u BiH i regionu, a rekao je da ga je upoznao s namjerama RS o vraćanju dejtonskih ustavnih nadležnosti.

Dodik je naglasio da je od Hrvatske dobio razumijevanje za stavove da je međunarodna zajednica nasilnim putem mijenjala pravni poredak BiH, a dodao je da RS nema ništa protiv rješenja pitanja Izbornog zakona kako bi se sačuvali konstitutivni interesi Hrvata, što je, kako je naglasio, interes i srpskog naroda.

Što se tiče posebne sjednice, koja će upravo početi, Dodik je rekao da se držao zaključaka Narodne skupštine RS o tome da se ne učestvuje u donošenju odluka, i da je sad na narodnim poslanicima da dvotrećinskom većinom potvrde njegove odluke o tome da su dva člana Predsjedništva BiH ugrozila vitalni nacinoalni interes Srpske.

Dodik je rekao da je iz principijelnih razloga i poštujući zaključke NS RS glasao i protiv otvaranja Konzulara Ruske Federacije u Banjaluci, ali da će poslanicima preporučiti da glasaju za ovu odluku jer je u interesu RS.

Rekao je da će posebna sjednica o povlačenju saglasnosti RS na osnivanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti održana 16. ili 17. novembra u Banjalci, i da su svi pravni akti već spremni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se