5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Arheolozi trgaju za moštima sveca na jugu Srbije

Caričin grad koji je u šestom veku podigao vizantijski car Justinijan Prvi istražuje se više od jednog veka. Jedinstvenim ga čine arhitektura, infrastruktura, mozaici, broj crkava. Do sada ih je otkriveno 17. Ovih dana srpski i francuski arheolozi počeli su iskopavanje velike crkve u kojoj se, pretpostavljaju, nalaze i mošti jednog od svetaca.
U donjem gradu Justinijane Prime polako izranja četvorolisna, centralna crkva od pet koliko ih je u nizu, otkrivenih uz pomoć georadara. To je, kaže profesor dr Vujadin Ivanišević, jedinstven primer u ranovizantijskom svetu.

„Nalaz takvog objekta ukazuje da je u pitanju najverovatnije martirijum odnosno da su tu sahranjene mošti nekog od martira antičkog sveta. Poznato je da je car Justinijan prenosio mošti u samu prestonicu Konstantinopolj, gde je gradio brojne crkve, ali izgleda da je to učinio i u gradu koji je podigao u blizini mesta svog rođenja što daje potpuno novu dimenziju istraživanjima na Caričinom gradu“, istakao je dr Ivanišević.
Sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima na posao koji će trajati tri godine prionuli su i francuski arheolozi. Gotovo pola veka otkrivaju tajne grada cara Justinijana.
„Ovaj lokalitet je neverovatan, veoma značajan, očuvan. Cilj nam je da povežemo arhiepiskopska sedišta u Vizantijskom carstvu“, kaže prof. dr Katrin Vanderhejden, šefica francuskog tima arheologa.
Grad koji je živeo samo 80 godina zadivljuje i stručnjake i posetioce, kojih je sve više.
„Neki broj koji se mi nadamo da će u narednim godinama biti na mesečnom nivou da kažem 5.000 do 6.000 posetilaca. Ovo je jedinstven lokalitet u Srbiji gde vi možete da hodate ulicama jednog antičkog grada, gde vi možete da iskopate čitav antički grad, da ga vratite u život, da ga izvučete na površinu zemlje“, objašnjava Nebojša Dimitrijević, arheolog Narodnog muzeja u Leskovcu.
Nova saznanja kao i projekti zaštite, infrastrukturnog uređenja i prezentacije Caričinog grada važni su koraci ka cilju da se ovo blago nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, prenosi RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se