5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Novi talas poplava u Njemačkoj, borba sa vodenom stihijom u pograničnim dijelovima Austrije

Najmanje jedna osoba poginula je u novom talasu poplava koje su pogodile Njemačku, dok su pogranični dijelovi Austrije osvanuli pod vodom. Vodena stihija u Njemačkoj odnjela je ove nedelje više od 150 života.

Stotine ljudi u Njemačkoj i dalje se vode kao nestali ili se do njih ne može doći, jer je nekoliko područja odsječeno od svijeta zbog visokog vodostaja.

Okrug Berhtesgadenerland u Bavarskoj, koji se graniči sa Austrijom najnovija je oblast u Njemačkoj koju su pogodile rekordne kiše.

Još jedan nastradali na jugu Njemačke doveo je bilans poginulih do 156 u najgoroj prirodnoj katastrofi koja je pogodila tu zemlju u skoro šest decenija.

U najgore pogođenom Arvajleru, okrugu južno od Kelna, poginulo je oko 110 ljudi. Očekuje se pronalazak još tijela kako se voda bude povlačila, navodi policija.

Tokom proteklih nekoliko dana poplave, koje su uglavnom pogodile države Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, su odsjekli čitave zajednice od dotoka sturuje i putnih veza sa ostatkom zemlje.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji najmanje 45 osoba je nastradalo.

Njemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da bi vlada spremila više od 300 miliona evra pomoći i milijarde evra da popravku srušenih kuća, ulica i mostova.

Austrijski spasioci bore se sa bujicama

I u pokrajinama Austrije koje se graniče sa Njemačkom – Salcburg i Tirol tokom noći pogodilo je jako nevrijeme.

Gradovi u te dve pokrajine, Halajn i Kufštajn su poplavljeni.

Vlasti pokrajine Salcburg pozvale su stanovništvo da ne napuštaju domove i ne zadržavaju se u garažama i podrumima, kao i da se ne približavaju rijekama.

U pokrajini Tirol spasilačke ekipe imale su pune ruke posla boreći se protiv poplava, vodenih bujica i odrona, a na teritoriji opštine Kufštajn vodene bujice nosile su automobile.

Mjesto Kelhsau, zbog poplavljenih puteva, ostalo je odsječeno od ostatka zemlje, a u tom malom mjestašcu održana je gradska fešta, usljed koje je zatečeno ostalo oko 80 osoba iz susednih gradića.

U Iteru zbog izlivanja rijeke morao je biti evaukisan jedan ljetnji kamp.

Nevrijeme je i iznenadilo jedan bračni par u pokrajini Koruška, koje nije moglo da se vrati na dno planine u Malnicu zbog odrona, pa je policija morala da ih evakuiše helikopterom.

I u Beču su jake padavine u nekim dijelovima grada izazvale poplave u brojnim podrumima.



POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se