9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Za pola godine 16 izvještaja tužilaštvima: Budžet Srpske oštećen za 4,4 miliona KM

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavili 16 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS u iznosu od oko 4,4 miliona maraka.

U tom periodu, inspektori su izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Od ukupnog broja podnijetih izvještaja, tri izvještaja su podnijeta Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, sedam izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, dva izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor i po jedan izvještaj okružnim javnim tužilaštvima Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 12, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 3.658.670 KM štete za budžet RS. Pored toga, nadležnim tužilaštvima podnijeta su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet RS oštećen za 122.069 maraka.

Takođe, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli su i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 maraka.

„Poređenjem ovih podataka sa istim periodom prošle godine može se zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave RS iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2021. godini bio intenzivniji jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, a samim tim je razotkrivena i veća šteta po budžet Republike Srpske“,  izjavio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS. Naime, u prvoj polovini 2020. godine nadležnim tužilaštvima dostavljeno je 13 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS u iznosu od 3,2 miliona maraka, što je za tri izvještaja, odnosno 1,2 miliona KM manje štete po budžet RS nego u istom periodu ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se