8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Crna Gora prva naredna članica EU iz regiona

Crna Gora je u dobroj poziciji da bude prva zemlja u regionu koja će postati članica EU, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd–Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji se na marginama Delfi ekonomskog foruma u Atini sastao sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, istakao je da je jedan od prioriteta EU evropska integracija zapadnog Balkana.

On je naglasio usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, čime, kako je rekao, šalje jaku političku poruku, sa čime treba nastaviti, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora važan faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, te izrazili uvjerenje da će se unutrašnje političke prilike stabilizovati, s ciljem jačanja međupartijske podrške za proces integracije.

Lajčak je naglasio da će EU nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori.

Krivokapić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj, je rekao da je zadovoljan zbog susreta sa Lajčakom i da je vrlo dinamičan intenzitet kontakata sa predstavnicima EU i država članica svojevrsna potvrda opredjeljenosti Vlade Crne Gore da postane buduća članica Unije.

„Vjerujemo u proces evropskih integracija i našu evropsku perspektivu. Vlada u punom kapacitetu radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende kako bi se što prije stekli uslovi da Crna Gora postane punopravna članica“, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je informisao sagovornika o aktivnostima na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i istakao da će Vlada biti garant vladavine prava u cjelini.

„U tom smislu ne vidimo alternativu. Vlada je odlučna da se suoči sa svim izazovima kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila spremna za članstvo“, dodao je Krivokapić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se