8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Za opremu restorana u SŠC u Zvorniku 35 200 evra

Predstavnici Srednje stručne škole „Branko Radičević“ iz Rume i Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Petar Kočić“ iz Zovornika potpisali su ugovor projektu kroz koji će za opremanje školskog restorana za zvorničke đake biti izdvojeno nešto više od 35.200 evra.

Riječ je o projektu „Zdravi i bezbjedni gastronomski proizvodi kao potencijal za zapošljavanje“, koji se finansira sredstvima INTEREG IPA Programa prekogranične saradnje Srbija–BiH.

U realizaciji ugovora, potpisanog u Rumi, učestvovaće i Udruženje „Limitles“ iz Beograda, saopšteno je iz zvorničkog Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ nakon potpisivanja ugovora.

Projekat je usmjeren na razvoj profesionalnih kompetencija mladih koji će tokom 18 mjeseci imati prilike da steknu nova gastronomska znanja i vještine, s ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada, navedeno je u saopštenju.

Kreiranje novog programa zdrave ishrane bez alergena kroz školsko preduzetništvo treba da omogući bolju perspektivu za zapošljavanje i profesionalno uključivanje mladih.

„Zdrava ishrana prepoznata je kao zajednički razvojni izazov u populaciji mladih, u oba pogranična područja, čime je jasno definisan primarni društveni problem kojim će se baviti projekat“, navedeno je u saopštenju.

Tokom projekta biće neposredno uključeno više od 500 učesnika, prije svih, kuvara, pripadnika osjetljivih grupa, profesora, mladih, ugostitelja i prehrambenih proizvođača, kroz različite programe obuke, radionice, savjetovališta, prekogranične posjete, javne tribine, okrugle stolove i druge promotivne aktivnosti.

Projektom je predviđeno kompletno opremanje školskih kuhinja u Rumi i Zvorniku čime će biti osposobljen proizvodni pogon za pripremu budućih gastronomskih proizvoda.

Za potrebe projekta biće izvršena analiza okruženja s ciljem tržišnog pozicioniranja novih proizvoda, pripremljen edukativni materijal, uspostavljen veb portal kao aktivan internet servis koji će omogućiti bolju ekonomsku saradnju u pograničnom području.

U saopštenju je istaknuto da očekivani rezultati projekta treba da doprinesu stvaranju podsticajnog okruženja za mlade uz održivo rješavanje društvenih problema zapošljavanja i pravilnog razvoja mladih.

Osim predstavnika Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, potpisivanju ugovora prisustvovao je i član zvorničke Gradske uprave, koja će, kako je rečeno, finansirati pripremne građevinske radove u školskim prostorijama gdje je planirano otvaranje đačkog restorana.

Direktor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika Biljana Pisić istakla je da će kompletan proces nabavke opreme i finansiranja raditi nosioci projekta, dok će škole kao saradnici učestvovati u svim aktivnostima, od edukacija do pravljenja gotovih proizvoda.

„Istinski smo zadovoljni što smo partneri u ovako značajnom projektu koji će najviše značiti učenicima ugostiteljske škole, smjer kuvar, ali i cijeloj lokalnoj zajednici“, rekla je Pisićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se