izbor urednikanaslovnaVIJESTI

Srpski meteorolog najavljuje pijesak iz Sahare, pa ledene dane

Srpski meteorolog Đorđe Đurić najavio je da region poslije 12. februara očekuje najhladniji dio ovogodišnje zime, ali bez padavina, a da početkom naredne sedmice stižu čestice pustinjskog pijeska iz Sahare.

Đurić je naveo da se do četvrtka očekuje jesenje-proljećno vrijeme sa čestom kišom, a od petka će maksimalna temperatura vazduha biti ispod nule, odnosno slijede ledeni dani i uglavnom suvo vrijeme.

Prema trenutnim prognozama, u petak i za vikend očekuje se veoma hladno vrijeme, uz temperaturu znatno ispod prosjeka za ovo doba godine, a biće i uglavnom suvo, uz slabljenje sjeverozapadnog vjetra.

„Sasvim slabog snega u početku može biti samo u južnim, centralnim i u brdsko-planinskim predelima, ali bez značajnijeg snežnog pokrivača u nižim predelima“, napisao je Đurić na „Fejsbuku“.

On je naveo da je današnja temperatura za 10 do 15 stepeni viša od prosjeka za ovaj dio godine i to zbog strujanja veoma tople vazdušne mase sa sjevera Afrike preko Mediterana.

„Sa ovim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, pa u ponedeljak i narednih dana /do srede/ kiša koja bude padala, može da bude žuta, prljava ili crvena, tj. da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare“, napisao je Đurić.

On je istakao da je to potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji.

Prema njegovim riječima, zbog aktuelne situacije narednih dana će u Njemačkoj padati snijeg sa česticama pijeska iz Sahare, pa će ponegdje biti crvenkast ili žute boje.

Back to top button
Close
Close