5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Srpski meteorolog najavljuje pijesak iz Sahare, pa ledene dane

Srpski meteorolog Đorđe Đurić najavio je da region poslije 12. februara očekuje najhladniji dio ovogodišnje zime, ali bez padavina, a da početkom naredne sedmice stižu čestice pustinjskog pijeska iz Sahare.

Đurić je naveo da se do četvrtka očekuje jesenje-proljećno vrijeme sa čestom kišom, a od petka će maksimalna temperatura vazduha biti ispod nule, odnosno slijede ledeni dani i uglavnom suvo vrijeme.

Prema trenutnim prognozama, u petak i za vikend očekuje se veoma hladno vrijeme, uz temperaturu znatno ispod prosjeka za ovo doba godine, a biće i uglavnom suvo, uz slabljenje sjeverozapadnog vjetra.

„Sasvim slabog snega u početku može biti samo u južnim, centralnim i u brdsko-planinskim predelima, ali bez značajnijeg snežnog pokrivača u nižim predelima“, napisao je Đurić na „Fejsbuku“.

On je naveo da je današnja temperatura za 10 do 15 stepeni viša od prosjeka za ovaj dio godine i to zbog strujanja veoma tople vazdušne mase sa sjevera Afrike preko Mediterana.

„Sa ovim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, pa u ponedeljak i narednih dana /do srede/ kiša koja bude padala, može da bude žuta, prljava ili crvena, tj. da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare“, napisao je Đurić.

On je istakao da je to potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji.

Prema njegovim riječima, zbog aktuelne situacije narednih dana će u Njemačkoj padati snijeg sa česticama pijeska iz Sahare, pa će ponegdje biti crvenkast ili žute boje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se