23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Milovanović: Postvirusni sindrom hroničnog umora – veoma opasna bolest

Jedan od najpoznatijih svjetskih neurokardiologa Branislav Milovanović ukazao je da je postvirusni sindrom hroničnog umora bolest koja je veoma opasna i u rangu karcinoma i HIV-a, te je svima koji su preležali virus korona savjetovao da narednih šest mjesecu prate stanje.

Milovanović, koji je i predsjednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije, naveo je da klinički umor nije običan umor, već onaj koji ne prolazi odmorom i spavanjem i traje duže vrijeme.

On je dodao da se poslije nakon nemogućnosti odmora javljaju i drugi simptomi i poremećaji.

„Amerikanci su došli do podatka da od 33 do 50 odsto slučajeva postkovida nastaju oštećenja autonomnog nervnog sistema, a to je bitno jer može da dođe do pojave iznenadne srčane smrti, oštećenja kardiovaskularnog sistema i svih sistema“, rekao je za RTRS Milovanović, kardiolog i šef prve Neurokardiološke laboratorije u Srbiji.

Prema njegovim riječima, ta bolest se javila u ogromnom procentu, a liječenje je ključno i komplikovano.

„Pacijenti prvo počinju da gube svijest, javljaju im se nesvjestice i vrtoglavice, zujanje u ušima, imaju problem sa kratkotrajnim pamćenjem, postaju anksiozni, dobijaju tremor ruku i nogu. Osamdeset odsto pacijenata ima problem sa stomakom“, naveo je Milovanović.

On je naglasio da bi svi pacijenti koji su preležali kovid u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trebalo da ispitaju kako funkcioniše njihov autonervni sistem.

„Ti pregledi se već obavljaju, ispitano je već 120 pacijenata, što niko u svijetu nije uradio. To je bio vrlo hrabar potez“, rekao je Milovanović i dodao da je Svjetska zdravstvena organizacija odredila 12. maj kao Međunarodni dan podizanja svijesti o sindromu hroničnog umora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se