Ex-YuPolitikaVIJESTI

Milanović ne prisustvuje skupu u Zadru zbog ustaških obilježja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije učestvovao u Zadru protokolu obilježavanja 28 godina od operacije „Maslenica ’93“, tokom koje je ubijeno i nestalo 348 Srba, zbog prisustva osoba koje na sebi imaju ustaška obilježja.

Njagovo obezbjeđenje je uočilo dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i javilo mu, a Milanović, koji je bio krenuo u Zadar, okrenuo se i vratio natrag kada je čuo za obilježja koja će se tamo moći vidjeti, javlja HRT.

Na svečanosti od 9.15 u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim veteranima trebalo je da bude i Milanović, kao predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske.

Na fotografijama se vidi čovjek koji na majici ima ustašku šahovnicu i natpis „Za dom spremni“.

Milanović je prošle godine napustio godišnjicu u Okučanima zbog sličnih natpisa „Za dom spremni“.

„Ne želim u tome učestvovati“, rekao je Milanović tada i istakao da je riječ o provokacijama.

U agresiji hrvatskih snaga na južne dijelove Republike Srpske Krajine /RSK/ pod kodnim nazivom „Maslenica“ ubijeno je i nestalo 348 Srba, od kojih 55 civila, a među njima 34 žene i troje djece uzrasta do 12 godina.

Operaciju pod kodnim nazivom „Maslenica“ planirali su i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mladen Markač i Mirko Norac, sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu.

U to vrijeme načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasnije optužen za zločine na području Kosova i Metohije.

Uprkos težini zločina počinjenih u zaštićenoj zoni UN, kao i svim poznatim činjenicama, do sada niko nije osuđen ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima, navodi se u saopštenju. /kraj/am

Back to top button
Close
Close