9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Preminula glumica Mira Furlan

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Na njenom Twitter profilu objavljeno je da je umrla 20. januara.

Rođena je u Zagrebu 1955. godine. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama pojavljujući se i u poznatim TV serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

Autor serije Babylon 5 Michael Straczynski je na Twitteru napisao: „Ovo je noć velike tuge jer je naša prijateljica otišla niz cestu po kojoj ne možemo do nje. Ali sustići ćemo je s vremenom i vjerujem da će nam imati mnoge priče ispričati, i mnoge nove uloge podijeliti sa svemirom“.

Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka.

Nagrađena je Zlatnim arenama u Puli za glavnu (Lepota poroka) i epizodnu ulogu (Kiklop).

Osamdesetih godina kratko je nastupala za rock bend Le cinema.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize u Jugoslaviji.

Već 1993. godine je u seriji Babylon 5 tumačila ulogu Satai Delenn, što ju je proslavilo u SAD-u.

Glumila je i u popularnoj američkoj seriji Izgubljeni.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srbijanskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral Tribune.

Mira Furlan okušala se i u pjevanju. Sa Orkestrom Davora Slamniga je u Ljubljani 1983. snimila album.

Kolege o Miri

Vijest o smrti legendarne jugoslavenske glumice Mire Furlan pogodila je njene kolege, u ljudskom i profesionalnom smislu.

„Velika glumica i izuzetno osjetlijva osoba.“ Ovim riječima Miru Furlan opisuje njen kolega, takođe poznati hrvatski glumac Rade Šerbedžija, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Šerbedžija navodi da su je udarci iz vremena bivše Jugoslavije, sa kojima se nosila, trajno obilježili.

„Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću sveta s kojim se vrlo često susretala. Pamtit ću je iznad svega pamtiti kao jednu posebnu osobu, divnu i hrabru ženu, koja je s jedne strane bila jedna od najvećih glumica koje smo ikada imali, a sa druge veliki humanista, istinoljubiva i pravedna. Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću sveta s kojim se vrlo često susretala. Kao tako ranjiva dočekala je i katastrofu 1991. godine, kada je taj svjet u kojem je ona živjela i za koji je radila, osvanuo i ogrezao u strašnim ratovima. Ljudi su ginuli, napuštali svoje zemlje. U tom užasu i sama je bila napadnuta od nekih ostrašćenih nacionalista u zemlji u kojoj je rođena i gdje je živjela. I pobegla je. Kao Eva iz Krležinog ‘Vučjaka’, u sanjanu Ameriku da bude što dalje od kataklizme kojoj je prisustvovala“, navodi Šerbedžija.

Režiser i bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović kaže za Miru Furlan da je bila velika glumica i dobar čovjek, a saradnja sa njom jednostavna. U posao je ulazila sa velikom dozom posvećenosti. Bilo je, kaže, jednostavno i lijepo sarađivati sa njom.

„Znali smo da nije dobro, ali nismo vjerovali da će umrijeti. Jednostavno, Mira je bila veća od života. Filmska diva, častan čovjek, divna osoba. Za mene je bila diva još iz vremena kad sam tek ulazio u svijet filma. Imao sam sreću upoznati je na Akademiji, poslije me impresionirala njena dobrota. U vrijeme kad se Jugoslavija raspadala, ona je ostala časna i vjerna nekim svojim idealima, što je bilo teško. Otišao je veliki čovjek, samo tuga ostaje“, istaknuo je Tanović za Fenu.

Srbijanska glumica Mira Banjac pamtit će Miru Furlan kao mirnu i tihu osobu, profesionalca u svom poslu, ali prije svega kao prijatelja, prenosi Fena.

„Bila je odlična glumica, veliki borac. Nosila je neki svoj teret. Nije bila rado viđena u svojoj domovini (Hrvatskoj), ali je ona to nosila gospodski. Nosila je to u sebi“, naglasila je Banjac. Posebno se sjeća saradnje sa Mirom Furlan u filmu Lepota poroka.

Glumac Voja Brajović svrstao je Miru Furlan među ljude koji su svojim likom i djelom oplemenjivali dušu. Njena smrt, kaže, nenadoknadiv je gubitak.

„Odlaze osobe koje su vam nešto značile u životu, ode i osoba kojoj ste vi nešto značili. To je, nekako, dvostruki gubitak. Bila je inspirativna. Koliko god radoznala i kreativna, toliko i inspirativna“, ističe Brajović, prenosi Fena.

Bila je, kaže Brajović, umjetnica u pravom smislu te riječi. Imali su kvalitetnu saradnju. Iz mnoštva ističe da su zajedno, devedesetih godina, igrali Pozorišne iluzije Pjera Korneja, u režiji Slobodana Unkovskog, za koju kaže da je jedna od najznačajnijih predstava koja je igrana na ovim prostorima.Hrvatsko glumište izgubilo ju je odavno, 90-ih, velikim djelom svojom krivicom i taj gubitak nikada nije pravo nadoknadilo.’- Snježana Banović

Hrvatska pozorišna režiserka, teatrologinja i univerzitetska profesorica Snježana Banović je, između ostalog, rekla: „U nevjerici i neizmjernoj tuzi opraštamo se s velikom Mirom Furlan. Hrvatsko glumište izgubilo ju je odavno, 90-ih, velikim djelom svojom krivicom i taj gubitak nikada nije pravo nadoknadilo. Tim je veća bol svih nas kojima je nedostajala svih ovih godina. Na sceni i u drugim nezaboravnim susretima kakvih je srećom bilo pregršt, zahvalna sam joj na tome zauvijek“.

Filmski kritičar i glavni trener Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu Dejan Dabić kaže za Miru Furlan da je jedna od najboljih filmskih glumica bivše Jugoslavije.

„Kad sam danas čuo tužnu vest, sjetio sam se masterklasa u regionu na kojem sam prisustvovao. Sve je bilo super, ali bio sam zbunjen kad su joj studenti postavljali pitanja samo o američkom dijelu njene karijere, a ne o onom mnogo boljem i glumački inspirativnijem – jugoslavenskom. To sam joj rekao na kraju, na što je samo kratko odgovorila „Navikla sam se!“, kazao je Dabić u izjavu za Fenu, nakon vijesti o smrti Mire Furlan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se