8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Britanci, Francuzi i Nijemci otkazuju odmore da ne idu u samoizolaciju

BERLIN – Najmanje polovina njemačkih, britanskih i francuskih turista prije bi otkazalo putovanje nego otišlo u samoizolaciju po povratku u zemlju, testiralo se na odredištu ili nosilo masku na otvorenom, pokazuje danas objavljeno istraživanje.

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija za ispitivanje javnog mnjenja YouGov u razdoblju od 13. do 23. jula, dvije trećine Nijemaca koji uobičajeno putuju izvan zemlje za vrijeme godišnjih odmora, otkazalo bi putovanje ako je potrebno predati rezultate testa na Kovid-19 po dolasku na odredište.

Njemačka je ove nedjelje uvela obavezno testiranje na virus korona za putnike iz 130 zemalja.

Takođe, prema istraživanju, polovina ispitanih Francuza koji inače ljetuju izvan zemlje, reklo je da bi prije otkazalo putovanje, nego se testiralo na korona virus.

Kako navodi SEEbiz, isti broj njih bi otkazao putovanje ako je potrebno na odmoru nositi masku na otvorenom.

Francuska je uvela testiranje po dolasku u zemlju za putnike iz 12 zemalja prošle subote.

Više od dvije trećine ispitanika iz drugih zemalja – Danske, Švedske, Njemacke i Velike Britanije – navodi da ne bi tolerisali obavezno nošenje maski na otvorenom.

Istraživanje je pokazalo da bi obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru odvratila dvije trećine Danaca i Šveđana od putovanja, kao i polovinu Nijemaca i oko 40 odsto Britanaca.

Nošenje maski na otvorenom uvedeno je u Španiji u julu, a portugalsko ostrvo Madeira je tu mjeru uvelo tokom vikenda. S druge strane, u Švedskoj nije obavezno nošenje maski.

Prema istraživanju, obaveza samoizolacije po povratku u zemlju još je nepopularnija, pa je više od 80 odsto Danaca, Šveđana i Nijemaca reklo da bi otkazalo putovanje u tom slučaju.

Takođe, 70 odsto Britanaca, koji moraju u dvonedjeljni karantin po povratku iz više zemalja, uključujuci Španiju i Portugal, otkazalo bi svoje putovanje ako je potrebno ići u samoizolaciju, kao i 65 odsto Francuza, navodi se u istraživanju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se