8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

25 godina od „Oluje“: Teško stradanje civila i etničko čišćenje

Srbija i Republika Srpska zajedno će obilježiti na Rači 25 godina od progona 250.000 Srba iz Krajine u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe prisustvovaće predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Na mostu na Sremskoj Rači srešće se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

I uoči Dana sjećanja najviše pažnje izazvala je odluka Srbina potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića da se pridruži u Kninu Danu pobjede, kako to nazivaju u Hrvatskoj.

Zločinačka akcija hrvatske vojske i policije „Oluja“ predstavlja teško stradanje civila i etničko čišćenje koje nikada nije dobilo svoj pravi epilog, kaže predsjednica Srpske, Željka Cvijanović.

Protjerani Srbi su, kaže, uglavnom integrisani u Srbiji i Republici Srpskoj.

– To ne umanjuje činjenicu da su oni na takav način brutalno bili protjerani, da onda kad su bježali iz svojih domova da su bili ubijani. I naravno, ostaje ta teška i tužna činjenica koja meni uporno govori da postoji ogromno licemjerstvo kada je u pitanju međunarodna zajednica, da se na isti način ne tretiraju žrtve i da na isti način nije stigla kazna za sve one koji su zaslužili kaznu – izjavila je Cvijanović.

akcija oluja
Akcija Oluja

Hrvatska nikada nije sankcionisala počinioce zločina nad nedužnim srpskim civilima počinjene u zločinačkoj akciji „Oluja“, niti je osudila rušenje, paljenje i uništavanje srpske imovine i nije u potpunosti obeštetila vlasnike te imovine, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

– U zločinačkoj akciji „Oluja“ Hrvatska je etnički očišćena od 250.000 Srba, što je najveći zločin izvršen u posljednjem ratu na prostoru bivše Јugoslavije. Sramotno je što pogrom jednog naroda Hrvatska proslavlja kao dan svoje pobjede – poručio je Čubrilović.

Udruženja protjeranih Srba iz Hrvatske oštro osuđuju odluku Borisa Miloševića da kao Srbin na mjestu potpredsjednika hrvatske Vlade prisustvuje proslavi hrvatske vojne akcije u kojoj je ubijeno oko 2.000 Srba, a za čija ubistva niko nije odgovarao.

– To je jedan potez kojim hoće da legalizuju svoju akciju „Oluju“ i da kažu: „Evo, Srbi su priznali da su krivi i to je to.“ Međutim, za nas sve patriotske Srbe i one koji žive u Srbiji i u Republici Srpskoj, to je jedan izdajnički čin – rekao je Nenad Abramović iz Udruženja Zavičaj Beograd.

Milošević ne ide u Knin na obilježavanje 25. godišnjice operacije „Oluja“ da bi slavio, već da bi stavio „krst na mržnju“, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Ne treba zaboraviti zločine sve dok se ne čuju zvanične riječi osude ili ne dočekaju pravosnažne presude za počinjene zločine, kaže Pupovac.

– Tako to očekuju s pravom pripadnici hrvatskog naroda, na mjestima na kojima su stradavali njihovi najbliži, tako to s pravom očekujemo i mi Srbi u Hrvatskoj tamo gdje su stradavali naši sunarodnici. Tako prema tim očekivanjima se odnose oni koji vode odgovornu politiku, koji vode odgovorne hrišćanske zajednice – izjavio je Pupovac.

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ sutra će obilježiti zajedno Srbija i Republika Srpska.

Simbolično, na početku ceremonije predviđeno je da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a dočekaće ih Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se