8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Izviđački tim SZO zaključio misiju u Kini

ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je njen izviđački tim koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini zaključio svoju misiju u toj zemlji, a UN agencija za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima – prije svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da će ‘međunarodni tim’ biti poslan u Vuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Tedros je kazao da su „opis rada“ sačinili SZO i Kina, ali to nije konkretizirao.

Mihael Rajan, čelnik odjela za vanredne situacije SZO, ukazao je  na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti perocijenjeni.

„Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je pobijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu“, kazao je Rajan.

Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila, dodao je on, prenosi AP. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se