5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Stiže novi talas migranata, a nova ruta ide preko srpskih povratničkih sela

Očekujemo veći priliv migranata u BiH, tokom narednog perioda, a došlo je i do promjene migrantskih ruta kretanja prema Unsko-sanskom kantonu, pa se kao alternativa koriste srpska povratnička sela, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Marko Aćić.

– To izaziva veliki problem među stanovništvom, kao i gradnja kampa “Lipa”. U Srpskoj neće biti izgradnje migrantskih centara, a njena teritorija im može biti samo tranzit – rekao je Aćić za Glas Srpske.

Govoreći o Regionalnom stambenom programu za izbjegla i raseljena lica, Aćić je naveo da je to najveći projekat koji se sprovodi u BiH i Srpskoj kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

– Ako ovaj program završi u junu 2022. godine, dobar dio zacrtanih ciljeva biće ispunjen, ali ne i svi koji su postavljeni na početku projekta – dodao je Aćić.

On je naveo da je plan bio da se u BiH izgradi 5 400 stambenih jedinica, po 1 800 za Srbe, Hrvate i Bošnjake.

– Riječ je o projektu sa visokim standardima gradnje, a korisnici su osobe koje nemaju uslovnu stambenu jedinicu u regionu, odnosno BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Saradnja u regionu je korektna, jer se u ovom projektu svi susrećemo sa istim poslovima i problemima – napomenuo je Aćić.

On je naveo da je riječ o složenom projektu u gotovo svim segmentima, te da su donatori od početka zahtijevali određene administrativne procedure koje su bile uslov za početak realizacije.

– Dugo je trajao izbor korisnika, provjeravala se imovina u regionu i BiH, obilazio teren u lokalnim zajednicama, postojao je različit pristup o ispunjavanju obaveza, odnosno obezbjeđivanju zemljišta, priključaka, dozvola. Sve je to dovodilo do zastoja u realizaciji – objasnio je Aćić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se