4.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Odbjegli sirijski terorista otkrio vezu Islamske države i Pentagona

Američki vojnici, angažovani u bazi Tanf u Siriji, aktivno sarađuju s terorističkom jedinicom Islamske države, ispričao je ruskim novinarima Abu Hamza, komandir terorističke grupe, koja je prešla na stranu vladinih snaga.

Prema navodima, grupa je obučena u vojnoj bazi Sjedinjenih Američkih Država, ali nedavno se predala jedinicama Bašara Asada, istovremeno napustivši uporište. Kako je bilo saopšteno, odbjegle militante spremali su za diverzije na naftne i transportne objekte, kao i za terorističke akte na teritoriji pod kontrolom Damaska.

„Amerikanci smatraju da je to njihova zemlja. Ponašaju se kao kraljevi tamo. Kapetan Majk, ma, svi su oni tamo isti… Rade, sarađuju s pripadnicima Islamske države. Radili su s njima, a sada ih obučavaju i sarađuju“, ispričao je Abu Hamza.

Kapetan Majk, koga je pomenuo odbjegli militant, bio je njegov instruktor. Prema riječima Hamze, instruktor ništa ne zna o tome da američke vlasti „koriste sirijske teroriste“, „on samo umije da koristi oružje“ i obučava kako se ono koristi. Konkretno, Abu Hamzu obučavali su za rukovanje američkim mitraljezima kalibra 40 i 50 mm.

U regionu Tanf, na sirijsko-jordanskoj granici, smještena je vojna baza SAD. U zoni od 55 kilometara oko baze, koju kontrolišu američki vojnici, nalazi se izbjeglički kamp.

Ruski vojnici, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Sirije više puta saopštavali su da je situacija u kampu blizu humanitarnoj katastrofi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se