Do stabilnosti u regionu strateškim dijalogom Srba i Bošnjaka

BANJALUKA – Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da ta stranka predlaže pokretanje strateškog dijaloga Srba i Bošnjaka s ciljem postizanja trajne stabilnosti u regionu.

„Uz puno uvažavanje drugih naroda, nesporno je da je uređen i kvalitetan odnos Srba i Bošnjaka temelj za buduću stabilnost i odnose u regionu“, rekao je Đokić Srni povodom nedavno usvojene deklaracije SDA kojom se potvrđuje unitaristička politika u BiH.

On je istakao da ovaj dijalog mogu da vode političke organizacije, akademije nauka, institucije.

„To treba biti ozbiljan proces u kojem ćemo da pronađemo trajno rješenje i uredimo odnose zarad boljeg života i sigurnosti Srba i Bošnjaka, kao i ostalih naroda“, rekao je Đokić i dodao da, pri tome, treba imati u vidu i 24 godine iskustva u funkcionisanju BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je dodao da u ovom dijalogu treba da učestvuje i Srbija, zbog čega se i organizuje sutrašnji sastanak lidera partija iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Taj sastanak ima smisla jer je Srpska, prilikom svog nastajanja, imala namjeru da s ciljem srpskog jedinstva čuva trajne veze između Srba na ovim prostorima“, rekao je Đokić.

On je ponovio da je deklaracija SDA provokacija i prijetnja usmjerena ka narušavanju političkih odnosa u BiH.

„Kao stranka koja ima najveću podršku bošnjačkog naroda, SDA je, s druge strane, trebalo da ponudi nešto što bi moglo da bude u funkciji rješenja“, rekao je Đokić.

Kongres SDA usvojio je u subotu, 14, septembra, Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom „republika BiH“, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

Deklaracija predviđa i uspostavljanje „bosanskog jezika“.

SRNA

Back to top button