7.4 C
Zvornik
04. децембра 2022.

CIK BiH kaznila ‘Savez za pobjedu’ i Vukotu Govedaricu zbog govora mržnje

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom su koalicija Demokratska fronta i Građanski savez (DF-GS) i Dževad Adžem , njihov kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, te Savez za pobjedu (SzP) i Vukota Govedarica, kandidat SzP-a za predsjednika RS, novčano kažnjeni zbog „korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje“.

„Utvrđeno je da je politički subjekt DF-GS, odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH dana 10. septembra na svom Facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 1.000 KM koje će solidarno platiti članice ove koalicije DF i GS u iznosu od po 500 KM“, saopšteno je iz CIK-a.

Dževadu Adžemu izrečena je novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

SDS i PDP koji čine Savez za pobjedu kažnjeni su zbog govora mržnje Vukote Govedarice, kandidata za predsjednika RS.

„Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu odgovoran što je Govedarica 15. septembra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 7.000 KM koje će solidarno platiti članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, u iznosu od po 3.500 KM“, navode iz CIK-a.

Govedarici je, pak, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

„Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke“, dodaju iz CIK-a BiH.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se