30.9 C
Zvornik
18. јун 2024.

Tegeltija: IRB RS najbolji projekat Srpske

BANjALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da je Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske najbolji projekat Srpske.

Tegeltija je rekao da je privreda Srpske zahvaljujući IRB-u „preživjela“ 2009. i 2010. godinu i zadržala radna mjesta.

„IRB sada ima na računu više od 100 miliona KM i mjesečno ima povrat od najmanje 10 miliona KM kredita. Ima manji broj loših kredita od poslovnih banaka“, precizirao je Tegeltija u završnoj riječi o odluci o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 – BA/, koja predviđa zajam od 28,3 miliona evra.

On je rekao da će sredstva biti direktno u budžetu, a da zavisi koliko će u kojoj godini tih sredstava biti „povučeno“.

Tegeltija je istakao da je restrukturisanje neophodno domaćem bankarskom sektoru, kao što se radi u cijeloj Evropi.

On je naveo da supervizori banaka moraju djelovati potpuno nezavisno, te da ne postoji ministar finansija i premijer koji može uticati na njihov rad.

„Superviziju nad svim bankama u Srpskoj vrši Agencija za bankarstvo, a moj stav je da se ni dio supervizije ne smije prenijeti na Centralnu banku BiH. Takvu odluku može donijeti samo Narodna skupština“, kategoričan je Tegeltija.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo zatražio je od Vlade kao predlagača da povuče ovu tačku iz skupštinske procedure, jer, kako je naveo, Srpskoj nije potrebna nikakva pomoć.

„Ako je stanje dobro kako su juče rekli ministar finansija i zamjenik direktora Agencije za bankarsto, ne vidim zašto vam treba bilo kakva međunarodna pomoć“, rekao je Brčkalo tokom rasprave u Narodnoj skupštini o pomenutoj odluci.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je upitao da li zajam služi da spasi IRB Srpske od propasti i da se „popeglaju’ gubici nakon propasti tri banke u Srpskoj“.

„Nama nije jasno za šta se ovdje zadužujemo i ne možemo podržati ovu odluku. Ako sredstva idu u budžet, moramo znati na šta će se trošiti“, rekao je Glamočak.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić pozvao je vlast da preduzme sve da spasi potraživanja IRB-a, jer je „više od 200 miliona KM zloupotrijebljeno i dato preduzećima bez finansijskog posrednika“.

„Od tog iznosa nas očekuje najmanje 150 miliona štete. Kako onda da očekujemo da imamo stabilne fondove i budžet ako se ništa ne preduzima“, upitao je Stanić.

Poslanik iz Kluba PDP-a Adam Šukalo upitao je danas da li sistem štiti one koji su nevraćanjem kredita podignutih iz Investiciono-razvojne banke /IRB/ uvećali vlastitu imovinu.

Šukalo je rekao da za takve malverzacije neko treba da odgovara. „Srpska nije naplatile ove kredite i nikome ništa. Neko mora da odgovara od tih ljudi koji su izvlačili javni novac, a nisu ga vratili“, poručio je Šukalo.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da bi ta stranka podržala ovo zaduženje ako bi se tim novcem spasile dvije banke koje su lani poslovale sa gubitkom, ističući da te banke ne treba da dođu u poziciju Banke Srpske i Bobar banke.

Narodni poslanici su razmotrili ovu tačku dnevnog reda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se