13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u Magašićima

BRATUNAC – Prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća uz Centralni spomen-krst i na humke ubijenih danas je na bratunačkom groblju obilježeno 25 godina od stradanja osam mještana i uništenja srpskog sela Gornji Magašići kod Bratunca.

Zločin, koji su pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice počinili na današnji dan u Gornjim Magašićima kod Bratunca, jedan je od najstravičnijih po svireposti.

U porodičnim kućama masakrirano je osmoro srpskih civila iz ovog sela, od kojih šest žena, među kojima je bila i sedamnaestogodišnja trudnica LJiljana Ilić.

Za ovaj kao i sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini niko nije odgovarao niti je procesuiran.

„Rok za donošenje sudske odluke u predmetu `Gornji Magašići` bio je kraj 2015. godine, ali, nažalost, taj predmet još stoji u ladici Tužilaštva BiH koje pokušava da prikrije istinu o zločinu u tom selu“, izjavila je predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca Radojka Filipović.

Ona ističe da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH.

Filipovićeva kaže da su Gornji Magašići jedno u nizu srpskih sela na području Bratunca koje je uništeno u posljednjem ratu.

Na nepravdu prema žrtvama iz ovog srpskog sela ukazao je i Saša Lončarević, brat ubijene LJiljane Ilić.

„Uprkos brojnim dokazima zločine nad Srbima uporno prikrivaju, a oni koji su ih činili slobodno šetaju ovim mjestom. Imao sam 12 godina kada sam saznao da je ubijena moja sestra koja je bila u šestom mjesecu trudnoće“, rekao je Lončarević.

Mještani su podsjetili da su Gornji Magašići napadnuti 20.jula 1992.godine u popodnevnim časovima kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice ubili sve civile koji nisu mogli pobjeći te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se