LIFESTYLE

Tajni stan na vrhu Ajfelovog tornja

Čovjek koji je dizajnirao najpoznatiji arhitektonski simbol Francuske – Gistav Ajfel u pariskom tornju je izgradio tajni stan koji su vidjeli samo najsrećniji.

Na najvišem spratu 300 metara visokog Ajfelovog tornja postoji stan koji je dizajnirao Gistav Ajfel. Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovog simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a isprva za njega niko nije znao.

Sastoji se od dve sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ima spektakularni pogled na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama sa diskretnim šablonom i uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja, Gistavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dao da prenoće u ovom stanu. Ali on to nije želio. Slavni arhitekta ga je koristio za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene ljude poput poznatih pronalazača.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate posjetu najvišeg trećeg dijela Ajfelovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tokom posjete.

Posjetioci mogu da vide originalni namještaj s kraja 19. vijeka, stare knjige, ali i voštane lutke Gistava Ajfela, njegove ćerke Klare i velikog prijatelja Tomasa Edisona.

Tagovi
Back to top button
Close
Close