SvijetVIJESTI

Bivši mostarski student bi mogao da bude sljedeća meta Kim Jong-una?

MOSTAR – U ponedjeljak ujutro u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru otrovan je Kim Jong-nam, stariji polubrat korejskog diktatora Kim Jong-una.

Kim Jong-nam trebao je da leti za Makau, ali je umjesto toga od posljedica trovanja umro na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći.

Budući da je preminuli polubrat Kim Jong-una više od 15 godina živio u egzilu i često preko medija kritikovao politiku te države i svog mlađeg polubrata, sumnja je odmah pala na sjevernokorejske agente.

Prvo su u vezi s ubistvom identifikovane dvije žene na snimcima nadzornih kamera u međunarodnoj zračnoj luci, a nedugo nakon toga je u srijedu uhapšena jedna od njih, koja je imala vijetnamski pasoš. Druga žena osumnjičena za ubistvo pritvorena je u četvrtak ujutro, a riječ je o 25-godišnjoj djevojci s indonezijskim papirima na ime Siti Aiša, piše „Jutarnji list“.

Napokon, malezijska policija u četvrtak je pritvorila i treću osumnjičenu osobu povezanu s ubistvom Kim Jonga-nama, rekao je policijski funkcioner. Pritvoren je muškarac, „životni partner druge žene osumnjičene u okviru istrage“, rekao je šef policije u Selangoru Abu Samah za „Reuters“.

Podsjećamo, Kim Jong-nam je između 1994. i 2001. godine figurisao kao nasljednik svog oca Kim Jong Ila, ali je pao u nemilost nakon što je s ilegalnim dokumentima uhapšen u Japanu 2001. Mediji su tada pisali da je policiji rekao da je samo želio da posjeti Diznilend.

Iako još nije jasno ko je ubio Kim Jong-nama, jedna od najčešćih pretpostavki glasi da je on naprosto postao žrtva čistke svog brata koji želi da se riješi svih osoba koje predstavljaju neku prijetnju njegovom režimu. S obzirom na očevu sudbinu, mnogi smatraju da bi sljedeća žrtva mogao biti Kim Jong-namov sin Kim Han-sol (22).

Dotični nije nepoznat na našim prostorima, budući da se 2012. i 2013. godine pisalo o njegovom boravku u međunarodnoj školi „United World College“ u Mostaru. On je tada, kao 17-godišnji tinejdžer, dao veliki intervju za finsku televiziju. S njim je razgovarala bivša finska funkcionerka Elizabet Ren pod čijim pokroviteljstvom je djelovala škola u Mostaru.

Mladi nećak sjevernokorejskog diktatora tada je kratko ispričao o svom djetinjstvu, o tome kako je rođen u Pjongčangu te je kasnije preselio kod oca u Makao, ali je ipak tokom ljeta posjećivao svoju domovinu. Spomenuo je da u Sjevernoj Koreji nema prijatelja jer se tamo nije zbližio baš ni sa kim, jer je zbog svog djeda, Kim Jong-ila, bio izolovan od ostatka društva.

Objasnio je i da se neugodno osjećao pri dolasku u Mostar zbog velike pažnje medija koji su otkrili da se upisuje u tamošnju školu, ali čim je pritisak prestao, počeo je da uživa u školi. U tom intervju nije direktno kritikovao svog strica, ali je napomenuo da „ne zna kada je točno Kim Jong-un postao diktator.

„To je bilo između njega i mog djeda“, rekao je tada Kim Han-sol koji je naglasio da nije upoznao ni svog djeda, ni strica.

Ali, u nekim intervjuima koje je dao kasnije, Kim Han-sol je otvoreno kritikovao svog strica, uglavnom na istim linijama kao i njegov pokojni otac Kim Jong-nam za kojeg je rekao da se „slažu u stavovima“. U Mostaru se zadržao do 2013. godine kada je diplomirao na UWC-u i potom odselio u Francusku gdje se upisao na fakultet „Sciences Po“ u Le Avru, piše „Jutarnji list“.

Ali, život u Francuskoj nije bio jednostavan za mladog nećaka Kim Jong-una, budući da se pod policijskom zaštitom nalazi još od ubistva Jang Sung-taeka, tetka i mentora Kim Jong-nama. On je navodno po naređenju Kim Jong-una, zbog kontra-revolucionarne djelatnosti, likvidiran krajem 2013. godine, a francuske vlasti nisu željele da rizikuju da ista sudbina zadesi i Kim Han-sola. Prošle godine je diplomirao na sveučilištu te se vratio u Kinu, iako zapravo nije bilo jasno gdje se tačno nalazi.

Nakon što mu je otac ubijen u pravom Džejms Bondovskom maniru, nema sumnje da se Kim Han-sol nalazi u dosad najvećoj opasnosti. Stric diktator naumio je da se riješi kritičara i još više potencijalne konkurencije (što mladi, elokventni, evropski obrazovani i naizgled miroljubivi Kim Han-sol sigurno jeste) kako nekome ne bi palo na pamet da postoji i alternativa njegovom režimu. Njegov nećak je pri tome i prvi nasljednik svog oca, čovjeka koji je svojevremeno trebalo da preuzme državu, i kao takav će uvijek predstavljati prijetnju Kim-Jong Unu, pišu svjetski mediji.

Kim Han-sol trenutno se nalazi u specijalnoj administrativnoj jedinici u Kini, otkrile su južnokorejske tajne službe, a njegova majka i sestra žive u jednoj zgradi u Makau. Nije poznato da li su pod zaštitom, ali mediji su špekulisali da ih kineske tajne službe čuvaju od potencijalnog atentata.

Što se tiče ostale bliže rodbine Kim Jong-una, njegov drugi brat Kim Jong-čol (35) ne smatra se prijetnjom jer do sada nije figurisao kao potencijalni diktator Sjeverne Koreje, što opet ne znači da i njega neće prije ili kasnije snaći neka neobična nesreća ili strijeljanje po hitnom postupku.

Tu ostaje još mlađa polusestra ubijenog Kim Jong nama, Kim Seol-song (44). Ona je nekad bila zaposlenica Partije, ali je već neko vrijeme pod čvrstom kontrolom u kućnom pritvoru, pa ni ona ne predstavlja neposrednu prijetnju.

T_uSuCkKa3k

Tagovi
Back to top button
Close
Close