14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Sezona virusa u RS ne jenjava, čekaonice pune!

BANJALUKA – Nagle promjene vremena, koje nepovoljno utiču na zdravlje stanovnika, proteklih dana napunile su ambulante porodične medicine širom Republike Srpske.

Prema podacima domova zdravlja, posljednjih dana posebno je povećan broj djece. Ona se, osim respiratornih infekcija, žale i na bol u stomaku.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da povećanje temperature i vlažan vazduh pogoduje razvoju virusa i povećanju respiratornih infekcija kod djece.

– Samo u ponedjeljak pregledano je 414 djece. U prvoj smjeni 212, a u drugoj desetoro manje – rekli su u ovom banjalučkom Domu zdravlja.

Dodali su da se respiratorne infekcije lako šire, što je doprinijelo većem obolijevanju predškolske populacije.

20170217091522997394

U Bijeljini je od početka sezone gripa do juče prijavljeno 190 slučajeva oboljenja sličnog gripu i 891 osoba koja ima akutnu respiratornu infekciju.

– U odnosu na prethodne godine imamo blago povećanje broja oboljenja sličnih gripu i respiratornih infekcija – rekli su u Domu zdravlja Bijeljina.

Broj pacijenata proteklih dana povećan je u domovima zdravlja u Doboju i Istočnom Novom Sarajevu, dok u Zvorniku i Trebinju tvrde da je broj prehlađenih pacijenata sve manji.

Kako liječiti stomačni virus?

Ljekari pacijentima koji se žale na bol u stomaku, povraćanje i dijareju savjetuju dijetu, probiotike i čajeve.

Najbolje je jesti samo dvopek, a od čajeva piti domaći šipak, čaj od lista dunje i čaj od kore nara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se