14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Racije i pucnjava u leglu džihadista u Briselu

BRISEL – Ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je kako je provedeno 168 pretresa u 19 okruga.

„Zahtijevam vanrednu mobilizaciju kako bi provele mjere koje vanredno stanje zahtijeva“, rekao je ministar. 11.05 sati – Belgijska policija provodi raciju u Molenbeeku, predgrađu Brisela, poznatom islamističkom ‘leglu’. Prema zasad nepotvrđenim navodima, svjedoci su tokom racije čuli i pucnjeve, javlja RT.

U subotu uveče u briselskoj opštini Molanbek, predgrađu glavnog grada Belgije, uhapšeno je najmanje sedam osoba za koje postoji, tvrde policijski izvori, opravdana sumnja da su povezani sa terorističkim napadima u Parizu.

Molanbek se tako pokazao ključnom tačkom za većinu terorističkih operacija koje su u Evropi u poslednje vrijeme preduzele grupe koje se pozivaju na islam. U mnogim medijima o tom gradiću sve više i sve češće govori kao o “raju za džihadiste“, a upravo zbog njega bezbjednosni stručnjaci upravo Belgiju sve više smatraju, “mekim trbuhom Evrope”, gdje se teroristi bez većeg problema skrivaju i gotovo neometano pripremaju akcije.

U maju prošle godine francuski državljanin Mehdi Nemouše, koji se u Siriji borio na strani Islamske države, izveo je napad na jevrejski muzej u Briselu u kojem je poginulo četvoro ljudi. Neko vrijeme prije atentata iznajmio je sobu u Molanbeku. U januaru ove godine belgijska policija je u gradu Vervjeu, na istoku zemlje, razbila terorističku grupu koja je pripremala napade velikih razmjera.

Mozak operacije bio je Abdelhamid Abaud, Belgijanac marokanskog porijekla, koji je živio u Molanbeku i još je u bjegu. U avgustu prošle godine putnici su u vozu Amsterdam – Pariz razoružali teško naoružanog Ajouba El-Khazanija, 25-godišnjeg Marokanca, koji je prije toga pokušaja atentata živeo više od godinu dana u Molanbeku. Molanbek je bio jedan od glavnih industrijskih centara u Belgiji, zbog čega je i nazvan “mali Mančester”. Danas je pak getoizirana, siromašna opština s velikim udjelom muslimanskog stanovništva, porijeklom iz Maroka i Turske, koje se ni u trećoj generaciji nisu uspijeli da se intergrišu u belgijsko društvo.

To je izuzetno gusto naseljeno područje Molanbek, koji je samo šest kilometara udaljen od evropske četvrti u Briselu, a danas ima 22 džamije i četiri puta manje crkava, pišu francuski mediji. U siromašnim i getoiziranim četvrtima Molanbeka džihadisti regrutuju svoje pripadnike među sitnim kriminalcima, a zatvori u kojima završe nakon sitnijih kaznenih dijela služe kao inkubatori za njihovu radikalizaciju. Osim toga, neki izvori ističu da su upravo zbog snažne fokusiranosti bezbjednosnih službi na centar Brisela, dakle onog dijela grada u kojem se nalaze sjedišta ključnih evropskih organizacija, u određenoj mjeri zapušteni ostali dijelovi grada, što su pak teroristi vrlo brzo dijagnostikovali i počeli se s tim u skladu i ponašati. Stoga je indikativna izjava belgijskog ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona kako će sada konačno “počistiti Molanbek”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se