9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

„Spavači“, povratnici iz ID, najveća opasnost za BiH

MOSTAR – Više od 130 državljana BiH učestvuje na strani Islamske države i drugih radikalnih grupa u borbama u Siriji. Poginulo ih je oko 50, a najmanje toliko ih se vratilo u BiH i oni su zapravo najveća bezbjednosna prijetnja za zemlju, piše “Večernji list” u izdanju za BiH.

List navodi da službe bezjednosti prate njihovo kretanje, ali da se postavlja pitanje koliko je to djelotvorna mjera  jer neslužbene informacije iz Pariza o terorističkom napadu, pokazuju da je barem jedan od učesnika terorističkog napada bio u ratu u  Siriji.

“Ono čega se svi u BiH javno ili skriveno pribojavaju je da u pariškom i sličnim terorističkim napadima ne bude evidentiran i neki od vlasnika bh. pasoša ili stranaca koji su za vrijeme i nakon rata boravili u BiH. To bi bio šamar ugledu BiH u međunarodnoj zajednici i nastojanjima vlasti da zakonskim zabranama i drugim mjerama sprečavaju aktivnosti radikalnih grupa i pojedinaca”, piše list.

U terorističkim napadima u Evropi posljednjih desetak godina učestvovalo je bar pet ili šest osoba koje su ranije boravile u BiH. Policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile su zahtjeve od Interpola za provjeru nekih osoba i radnji u vezi s terorističkim napadima u Parizu. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odmah nakon napada u Parizu, zajedno s ostalim policijskim agencijama u BiH, preduzela je određene mjere na zaštiti diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu i drugim gradovima.

Vrlo brzo će biti ponovno reaktivirana sva tijela predviđena strategijom za borbu protiv terorizma koja će biti isključivo nadležna za borbu protiv terorizma i ekstremizma, a, prije svih, operativna i udarna grupa u cilju brze razmjene informacija, preventivnog djelovanja i djelotvorne borbe protiv terorizma.

“Povoljna okolnost za BiH je što nije na glavnim pravcima kretanja izbjeglica s Bliskog istoka.  To, ipak, ne znači da se neki od „spavača“ u BiH ili lažnih izbjeglica neće aktivirati i na našoj teritoriji”, piše “Večernji list”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se