34.4 C
Zvornik
21. јун 2024.

10 najčudnijih jela sa svih krajeva svijeta

Tradicionalna jela koja se u jednom dijelu svijeta smatraju specijalitetom nezamisliva su na trpezi u nekom drugom kutku planete. Sajt Reader’s Digest sastavio je listu od deset takvih jela, koja opisuje kao „najčudnije i najintrigantnije zalogaje“.

Fugu

Zbog tetrodotoksina, fugu može biti smrtonosna, pa su neophodne izuzetna vještina i pažljiva priprema kako bi se otrov uklonio. Priprema ove ribe je u Japanu strogo kontrolisana i da nju u restoranima pripremaju samo najbolji kuvari, koji su se godinama obučavali za ovaj važan zadatak. Oni koji pokušavaju da je naprave kod kuće nerijetko umiru.

Prženi pauk

Ovo jelo smatra se specijalitetom u Kambodži, a kao najukusniji je ocjenjen onaj koji se priprema u Skuonu. Vjeruje se da je jelo izmišljeno u vrijeme kada je započela vladavina Crvenih Kmera, a uglavnom se koristi tarantula. Ovo jelo spade u brzu hranu, a oni koji uživaju u njemu tvrde da je meso pauka bogato proteinima

Testisi bika

Ovaj kanadski specijalitet naziva se i ostrigama sa Stjenovitih planina, a gurmani tvrde da se najbolje pripremaju u Kalgariju. Svake godine se održava i festival u čast ovom jelu, a obično se prave prženi ili punjeni testiti bika.

Balut

Jaja se jedu širom svijeta, ali je to na Filipinima otišlo (bukvalno) korak dalje – balut je, zapravo, embrion patke koji se kuva dok je još u ljusci. Obično se jede sa čilijem i lukom, uz dodatak piva.

Sarmica od ovčijih iznutrica

Hagis, mješavina ovčijeg srca, jetre i pluća, pravi je specijalitet u Škotskoj, a obično se jede s lukom, ovsenom kašom i začinima. Vjeruje se da je ovo jelo prvi put napravljeno u XV vijeku, a danas je glavno jelo tokom večere na Dan Roberta Barnsa

Sanakđi

Južnokorejsko jelo koje se priprema od sirove hobotnice jede se uz dodatak ulja susama i toliko je svježe da nije neobično da u tanjiru primjetite meškoljenje

Eskamole

Iako podsjeća na salatu od žitarica, riječ je o meksičkom specijalitetu koji se pravi od larvi mrava koje se skupljaju u korenu plave agave. Poznate su kao insektski kavijar, a vjeruje se da sui h prvi pravili Asteci.

Hakarl

Ovo jelo se priprema tako što se ajkula zakopava i fermentiše u svojim tjelesnim tečnostima nekoliko mjeseci, a potom se iskopava, seče i suši.

Ćazu marcu

Ovaj italijanski ovčiji sir sadrži i hiljade živih crva i pravi se na Sardiniji od larvi koje se izležu iz jajašaca koje se psotavljaju na površinu sira. Kako kažu oni koji su ga probali, ukus ovog sira zadržava se u usnoj duplji satima nakon jela.

Sendviči od prženog mozga

U nekim djelovima Sjedinjenih Američkih Država, posebno u dolini rijeke Ohajo, još uvijek se u jelovnicima može naći ovo jelo, koje se pravi od djelova mozga svinja i teladi, a obično se priprema u dubokom ulju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se