Ozvaničen početak gradnje mosta između Ljubovije i Bratunca

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić ozvaničili su početak gradnje mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca, investicije vrijedne više od 12 miliona evra.

Rok za završetak radova je septembar 2017. godine, ali se očekuje da će naredne godine u ovo vrijeme most već biti spreman za prelaz.

Događaju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i predsjednik Skupštine opštine LJubovija Miroslav Mićić, te veliki broj građana Podrinja.

Radnici i mehanizacija beogradske kompanije „Ratko Mitrović“ u petak, 16. oktobra, počeli su radove na uređenju terena i raščišćavanju trase sa desne strane Drine za izgradnju pristupnog puta i mosta između LJubovije i Bratunca.

Sve pripreme su obavljene, a 29. septembra predstavnici Vlade Srbije potpisali su ugovor sa firmom „Ratko Mitrović“, koja predvodi konzorcijum od četiri firme koje će izvoditi radove.

Ukupna vrijednost investicije je više od 12 miliona evra, od čega Srbija učestvuje sa 4,5 miliona za izgradnju kompletnog mosta i pristupne puteve sa svoje strane ovog graničnog mosta, dok će Republika Srpska i BiH finansirati izgradnju pristupnog puta i zajedničke carinske terminale sa lijeve obale Drine na prostoru bratunačke opštine.

Most će biti dug 227 metara, a širok 14 metara sa dvije saobraćajne trake i trotoarima za pješake i bicikliste.

Nastrešnica iznad mosta biće površine 2.000 metara kvadratnih. Most će biti savremen, kao i carinski terminali i svi drugi sadržaji neophodni za promet ljudi i robe.

Nakon završetka projekta biće ponovo uspostavljen teretni saobraćaj, obustavljen prije nekoliko godina zbog dotrajalosti starog mosta.

Back to top button