2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Zbog saradnje sa vlastima Srpske, iz SDS-a isključen Slobodan Savić

Jedan od osnivač SDS-a i nekadašnji načelnik opštine Pale u dva mandata, a sada odbornik u Skupštini opštine Slobodan Savić izjavio je Srni da je isključen iz stranke jer je rukovodstvo SDS-a njegovu saradnju sa republičkim vlastima s ciljem unapređenja života na Palama ocijenilo kao „oportunističko djelovanje i neposlušnost“.

Savić je rekao da je Izvršni odbor SDS-a u Palama 8. juna donio odluku da vrati odbornički mandat u roku od 30 dana i da mu po isteku tog roka prestaje članstvo u stranci zbog, kako je navedeno, oportunističkog djelovanja.

„Mandat, naravno, nisam vratio jer su mene birali građani Pala i ukazali mi povjerenje, tako da od 8. jula više nisam član SDS-a i nastaviću da djelujem kao nezavisni odbornik u skladu sa položenom zakletvom i svojom savješću u interesu građana i opštine Pale“, naveo je Savić.

On je rekao da je u dopisu o isključenju, koji mu je dostavljen, navedeno da djeluje „opurtunistički čime nanosi štetu i narušava ugled SDS-a“ što je iz ove stranke dostavljeno i pojedinim medijima koji su to objavili pod naslovom „Čistka za neposlušne“.

„Ta neposlušnost ogleda se u mojoj saradnji sa predstavnicima republičke vlasti. Zamjereno mi je što sam od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tražio sredstva za završetak sportske dvorane i dobio u nepovrat 1,5 milion KM. Zahvaljujući tim sredstvima smo i završili dvoranu. Kasnije mi je zamjereno i što sam pozvao predsjednika Dodika da otvori dvoranu“, istakao je Savić.

On je dodao da je primjer te, kako kažu, njegove neposlušnosti i to što je bio jedini od odbornika iz skupštinske većine koji je glasao protiv poništenja ugovora sa Evropskom investicionom bankom o realizaciji projekta daljinskog grijanja na Palama.

Savić je podsjetio da je kao načelnik opštine pet godina radio na tom projektu, koji je Evropska investiciona banka prihvatila i odobrila kredit za izmještanje toplane i sanaciju toplovodne mreže u iznosu od 4,5 miliona evra uz kamatu ispod jedan odsto, grejs periodom od tri godine, otplatom na 15 godina i nepovratni grant od 2,8 miliona evra Palama.

„Taj ugovor sam potpisao uz saglasnost nadležnih ministarstava Republike Srpske i BiH i opštine Pale. Međutim, aktuelni načelnik opštine Miodrag Kovačević je pa dolasku na vlast taj ugovor poništio u Skupštini opštine“, istakao je Savić.

Savić ocjenjuje da je cijela kampanja protiv njega, „koja je poprimila karakteristike mobinga, djelo aktuelnog načelnika opštine Miodraga Kovačevića koji je izbore 2012. godine dobio kao koalicioni kandidat za načelnik sa sedam stranka“.

„Želim samo da ga podsjetim da sam ja na izbore za načelnika išao u dva mandata u ime SDS-a, oba puta pobijedio i dobio više glasova nego svi moji odbornici zajedno. Na prošlim lokalnim izborima mi je zamjereno i što su me građani podržavali da izađem kao nezavisni kandidat za načelnik opštine kada su saznali da me SDS nije predložio“, dodao je Savić.

On je naveo da je „Kovačević dao sebi za pravo da kao nekada u totalitarnim sistemima primjenjuje diskriminatorske metode i ponižava ugledne građane Pale, istaknute sportske i kulturne radnike“.

Savić je rekao da za sada još nije razmišljao da li i gdje će nastaviti politički angažman, dodavši da su njega istjerali iz SDS-a ali nisu SDS iz njega.

Osvrnuvši se na politiku koju vodi sadašnje rukovodstvo SDS-a, Savić je rekao da ona nije u skladu sa principima stranke i, što je najgore, nije u interesu Republike Srpske.

„Nimalo mi se ne dopada što aktuelno rukovodstvo SDS-a pokušava da poništi i izbriše sve što se uradilo i na čemu je stranka zasnovana. Svi izvorni principi SDS-a sada su pogaženi“, zaključio je Savić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se