12 C
Zvornik
05. децембра 2023.

Milić: Potraživanja 410 miliona KM

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske potražuje oko 410 miliona KM, što predstavlja veliki problem u likvidnosti, rekao je Srni direktor Fonda Mladen Milić.

„Riječ je o potraživanju koje je jednako sredstvima potrebnim za isplatu pet penzija. Ova dugovanja prema Fondu nisu od juče ili prije dvije-tri godine, već su nastala u protekle 23 godine“, kaže Milić.

On dodaje da je za ovako visoka potraživanja odgovornost snosi Fond do 2000. godine, do kada su kontrola, obračun i naplata bili u njegovoj nadležnosti, a nakon toga nadležnost je prešla u Poresku upravu.

„Ipak, moj lični stav je da, osim kontrolnih organa, najveću odgovornost snose neodgovorni uplatioci doprinosa, jer je to zakonska obaveza“, kaže Milić.

On ukazuje na činjenicu da su trenutno najveća potraživanja od dijela zdravstvenih ustanova, koja iznose 70 miliona KM, dok potraživanja od privatnih preduzeća/DOO iznose 62 miliona KM, a od poslodavaca iz samostalnih djelatnosti 71 milion.

„Naplata potraživanja iz ranijih perioda ide teško, a dodatni problem stvara i činjenica da u posljednje vrijeme i oni koji su redovno izmirivali obaveze počinju da kasne, ili u skladu sa zakonom prolongiraju uplatu na šezdeset dana. Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je redovnost u isplati penzija i mi zajedno nastojimo da to i ispoštujemo, bez obzira na otežavajuće faktore koji imaju presudan uticaj na likvidnost Fonda“, ističe Milić.

On podsjeća da je Vlada Republike Srpske 2011. godine, postojećim zakonom, prvi put preuzela odgovornost da će obezbijediti nedostajuća sredstva za isplatu penzija, što ranije nije bio slučaj.

„Ovim Vlada garantuje redovnost u isplati penzija, pa prema tome i sve spekulacije da penzija neće biti jednostavno nisu prikladne“, naglašava Milić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se