23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Savanović: Srpski narod da bude svjestan velike žrtve svojih predaka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas u Krekovima kod Nevesinja, gdje je ispaljena prva „Nevesinjska puška“, da srpski narod mora biti svjestan svoje istorije i žrtve koju su dali hrabri ustanici za slobodu svojih potomaka.

Savanović je na obilježavanju 140 godina od podizanja ustanka u Hercegovini – „Nevesinjska puška“ istakao da su Krekovi sveto mjesto, jer je na njemu dignut ustanak protiv Otomanske imeperije, kada su hrabri ljudi Hercegovine – junaci i harambaše shvatili šta je sloboda ne žaleći za nju i živote položiti.

„Ovo je mjesto sa koga treba poslati poruku svim generacijama da je istorija i tradicija srpskog naroda burna, posebno u borbi za slobodu i da je sloboda nešto što se ne može kupiti ni zadati, te da se kroz istoriju za nju krv prolivala“, rekao je Savanović.

On je poručio da srpski narod mora biti svjestan svoje istorije, da je mora dobro proučiti i u sebe usaditi, te u svakom momentu biti svjestan velike žrtve svojih djedova i pradjedova.

„Zbog svega učinjenog, sve odluke koje donose političari moraju biti u funkciji slobode, a ne da se donosu pogrešne koje mogu dovesti do neželjenih događaja i svega onog što nije dobro i ono što smo kroz istoriju proživjeli“, poručio je Savanović i naglasio da je sloboda nešto što je sveto i pretpostavka za održiv život.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je da puno znači kada se okupi veliki broj potomaka i gostiju u Krekovima – svetom Nevesinjskom mjestu, napominjući da je posebno važno što ova manifestacija ima republički značaj.

„To nam dokazuje da ti vojnici i hrabre vojvode prije 140 godina nisu uzalud ginuli i da se priznaje borba za slobodu za koju su se borili u prvoj, drugoj i trećoj Nevesinjskoj pušci“, dodao je Šiljegović.

Obilježavanju „Nevesinjske puške“ prisustvovala je Nataša Gligorić, praunuka nevesinjskog harambaše Pere Tunguza, koja je istakla da su se potomci hrabrih junaka okupili na mjestu odakle je krenula „Nevesinjska puška“, da ih nisu zaboravili i da neće dozvoliti da paučina zaborava prekrije njihova imena, njihove grobove i da nikada neće zaboraviti njihova herojska djela.

„Ovdje smo da im kažemo da je ono što su učinili za nas neizmjerno, ogromno i da su oni junačine“, istakla je Gligorićeva, koja živi u Beogradu, ali svake godine dolazi na obilježavanje „Nevesinjske puške“.

Ona je rekla da rečenica „Braćo Srbi i sestre Srpkinje treba nam sloga“, koju je njen pedjed Tunguz izgovorio, treba vječno da živi, „jer dok je sloge biće nas i trajaćemo“.

Nevesinjski sveštenik Aleksa Zubac istakao je da se Srbi trebaju moliti za one koji su svoje živote dali za slobodu i krst časni i one koji su omogućili da njihovi potomci u miru i slobodi žive u Republici Srpskoj.

„Ne smijemo zaboraviti one junake koji leže po cijeloj srpskoj zemlji, oni znaju zašto su živote dali, a naše je da u slozi živimo i da ih ne zaboravimo, a potomstvu da damo sreću i napredak“, rekao je Zubac.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opštine Nevesinje, kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima služen je parastos, nakon čega su republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima, priređeno je takmičenja u sokolskim disciplinama – bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada velikoj svjetskoj sili – Turskoj carevini.

Prije deset godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Ustanak „Nevesinjska puška“ podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a ubrzo se proširio.

Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike krize.

Posljedica ovog ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine, na kojem su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austro-Ugarska na 30 godina okupirala BiH, koja je bila u sastavu Otomanske imperije.

U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – druga „Nevesinjska puška“, koja je ispaljena januara 1882. godine protiv Austro-Ugarske monarhije i treća ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.

Manifestaciji u Krekovima prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić, narodni poslanici, predstavnici hercegovačkih opština, potomci stradalih i drugi gosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se