17 C
Zvornik
26. април 2024.

Vasiljković ostaje u pritvoru

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ostaje i dalje u pritvoru u splitskom zatvoru na Bilicama i protiv njega će biti nastavljena istraga zbog ratnog zločina.

Odlukom Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu odbijene su žalbe koje je podnio njegov advokat Darko Stanić, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Pritvor Vasiljkoviću određen je zbog opasnosti od bjekstva, te posebno teških okolnosti krivičnog djela, prenose mediji u Hrvatskoj.

Prema ovim osnovama za pritvor, Vasiljković može ostati u ćeliji tokom cijelog krivičnog postupka, a najduže tri i po godine koliki je maksimum u skladu sa hrvatskim zakonom.

Vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Australiji, dok se borio protiv izručenja Hrvatskoj, ne uračunava mu se u vrijeme koje ovdje provede u pritvoru.

U slučaju osuđujuće presude tih devet godina koje je proveo u australijskom pritvoru uračunaće mu se u zatvorsku kaznu.

Hrvatski mediji navode da je slučaj još u fazi istrage tako da je o glavnoj raspravi još rano govoriti.

Istraga ne može biti zaključena dok Vasiljković ne iznese potpunu odbranu, što će učiniti kada izabere advokata.

Istraga je odlukom Županijskog državnog tužilaštva u Splitu proglašena tajnom, radi zaštite žrtava i drugih svjedoka, kao i interesa postupka.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant srpskih snaga u Republici Srpskoj Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu, u Australiji 2006. godine i od tada je bio u ekstradicionom pritvoru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se