10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Poštovati odluke Srbije i kontakte sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se odluke Srbije i kontakti sa Rusijom moraju poštovati, jer je to izbor nezavisne zemlje i njenog naroda.

„Srbija je nezavisna zemlja koja sama donosi odluke i ja to poštujem. Pored toga poštujem njihove kontakte sa Rusijom, jer je to nezavisan izbor, nezavisnog naroda Srbije i naravno pozdravljam bliske odnose Srbije sa EU“, rekao je Stoltenberg za televiziju „N1“.

On je pozdravio mogućnost da Srbija i NATO prošire i razviju saradnju na bazi IPAP sporazuma, koji predstavlja okvir za dalju saradnju.

„Mislim da to pokazuje da se ovaj region kreće u dobrom smeru, jer sada imamo sve normalniju, sve više prijateljsku i konstruktivniju saradnju sa Srbijom“, ocijenio je Stoltenberg.

On je naveo da NATO radi sa svim zemljama u regionu koje su se prijavile za članstvo u ovaj savez – BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

„Što se tiče Crne Gore, trenutno smo u procesu finaliziranja onoga što nazivamo `fokusiranim intenzivnim razgovorima`. Do kraja godine ćemo donijeti odluku da li ćemo pozvati Crnu Goru u članstvo. U decembru je sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Nato. Ne mogu ništa da obećam, ali nadam se da ćemo videti još veći napredak“, dodao je Stoltenberg.

Kada je riječ o Makedoniji, Stoltenberg je naveo da je veliki izazov politička nestabilnost, ali je izrazio nadu da je moguće pronaći rješenje za te probleme i da je važno uspostaviti dijalog između Prištine i Skoplja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se