20.9 C
Zvornik
23. септембра 2023.

Junker: Atina me je izdala

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da se osjeća izdanim zbog egoizma koji je pokazala Grčka u neuspjelim pregovorima o dugu te zemlje.Junker je rekao na konferenciji za novinare u Briselu da je „učinio sve što je mogao da olakša postizanje sporazuma“, ali da su prijedlozi Grčke stalno „odgađani“ ili „namjerno mijenjani“.

Junker je rekao da pregovori nisu bili „partija pokera“ niti je to bila situacija u kojoj se „sve gubi ili sve dobija“.

On je dodao da su razgovori prekinuti jednostrano kada je grčki premijer Aleksis Cipras objavio poziv na održavanje referenduma o prijedlozima kreditora 5. jula.

„Tražim od grčkog naroda da na referendumu zaokruži `Da`. To je glas za ostanak u evrozoni. Poručujem grčkom narodu da ne počini samoubistvo zato što se plaši smrti“, rekao je predsjednik Evropske komisije.

On je dodao da bi čitava planeta shvatila negativan ishod referenduma kao znak da grčki narod želi da se distancira od Evrope.

Junker je napomenuo da grčki narod zaslužuje da zna čitavu priču i optužio vlasti u Atini da nisu govorile istinu.

„Zaista smo pomjerali planine, sve do posljednjeg minuta, kada su grčke vlasti zatvorile vrata“, rekao je Junker i dodao da danas nema da objavi nikakav novi prijedlog o rješavanju krize.

On je dodao da kreditori nikada nisu zahtijevali smanjenje penzija u Grčkoj i da taj prijedlog nikada nije bio na stolu.

Junker je završio svoje obraćanje u trajanju od 33 minuta sa nekoliko riječi na grčkom jeziku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se