10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Ivanić: Imam osjećaj da Dodik ozbiljno misli o referendumu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi put ozbiljan kada pominje referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

„Da li zna šta je sljedeći korak, ne znam. Međutim, imam osjećaj da misli ozbiljno i da bi referenduma o ovom pitanju ovaj put moglo da bude“, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Govoreći o reformskoj agendi BiH, Ivanić je rekao da nije postignut napredak, jer nije dogovorena visina stope PDV-a.

„Republika Srpska smatra da bi stopa PDV-a trebalo da bude značajno povišena, a međunarodne finansijske institucije se protive tome. Ne bi bio pametan potez da bude povišena ova stopa“, dodao je Ivanić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će ove sedmice predložiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ivanić pozvao na neusvajanje rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je uputio pismo svim ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN da ne usvoje britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici.

„Ovo pismo sam uputio kao srpski član Predsjedništva BiH jer o njemu nema konsenzusa u Predsjedništvu“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je ova rezolucija o Srebrenici u potpunosti podijelila društvo u BiH i da zbog nje danas u BiH niko ne govori o budućnosti, nego o prošlosti.

Ivanić je dodao da mu je prihvatljiviji nacrt rezolucije o BiH, koji je Moskva dostavila kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici.

Komentarišući sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Beogradu, Ivanić je rekao da „predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne smije da dijeli Srbe sa dvije strane Drine“.

„Nikolić ne treba da nama drži lekcije, a strogoću treba da trenira u Srbiji. Svojim postupcima on dijeli narod sa dvije strane Drine“, tvrdi Ivanić.

On je rekao da ne razumije ni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s kojim je dogovorio da će zajedno potpisati navedeno pismo uz podršku nekih od ambasadora, ali je, kako kaže, Dodik naknadno odustao.

„Šta je Dodiku trebao beogradski događaj – ne razumijem. Dodik će izgleda nastaviti da vodi politiku kako misli da treba, a ja ću i dalje da čuvam interese Repuplike Srpske“, rekao je Ivanić, dodavši da neće ići na današnji sastanak koji je za 15.00 časova sazvao predsjednik Republike sa predstavnicima Srpske u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se