4.3 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Zaštititi domaću proizvodnju

ŠAMAC – Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković očekuje da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uskoro preduzeti mjere zaštite domaće proizvodnje.

Marinković je istakao da je osnovni problem poljoprivredne proizvodnje u BiH prekomjeran i nekontrolisan uvoz, te da zbog nedostatka sredstava u budžetu za poljoprivredu ne mogu biti konkurenti proizvodima koji dolaze iz zemalja EU.

„Smatramo da je rješenje problema na nivou institucija BiH, prevashodno Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u čijoj je to nadležnosti“, rekao je Marinković Srni.

On kaže da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske dijelom preuzelo obavezu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i pripremilo prijedlog seta mjera da bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Mariković je naveo da ove mjere, koje su utvrđene u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima, treba uvesti na granicama da bi se zaštitila domaća proizvodnja, što je u nadležnosti institucija BiH.

„Očekujemo da ćemo uskoro imati neke konkretne mjere i glas od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te preduzete mjere od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH“, rekao je Marinković.

On je istakao da je neophodna sveopšta kontrola granica i uvođenje zaštitnih mjera i prelevmana u skladu sa CEFTA sporazumom, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i drugim sporazumima koji su na snazi, a čije je potpisnik BiH.

Prema njegovim riječima, domaći pljoprivrednici ne mogu da nose sa konkurencijom iz EU, koja dobija mnogo veće subvencije u odnosu.

On podsjeća da je Savez predlagao uvođenje prelevmana, koji bi se isplaćivali u iznosu razlike između domaćih i subvencija kojima su nagrađeni proizvodi koji dolaze iz EU.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se