15.9 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Australija izručuje Kapetana Dragana 15. jula

BEOGRAD – Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, trebalo bi da bude izručen Hrvatskoj 15. jula, pošto je Australija od zvaničnog Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu „biti pošteno i nepristrasno“, pišu „Novosti“.

U ekskluzivnom razgovoru za taj list, Vasiljković iz australijskog pritvora u kome se nalazi već devet godina, kaže da nema povjerenje u hrvatsku državu koja ga je, kako kaže, nedužnog optužila za ratne zločine.

„Pripremajući svoju odbranu pred hrvatskim sudom, angažovao sam dvoje advokata iz Hrvatske, ali su mi oni ovih dana iznenada otkazali punomoćje. Jedan branilac je dobio ozbiljne pretnje da će mu porodica stradati zbog mene. Advokati su uplašeni, napustili su me i sada nema ko u Hrvatskoj da me brani“, rekao je Vasiljković za „Novosti“.

Uz tvrdnju da će ga u Hrvatskoj ubiti, Vasiljković je preko prijatelja, koji su ga ovih dana posjetili u sidnejskom zatvoru, informaciju o tome da nema ko da ga brani poslao Ambasadi Srbije u Kanberi, prenijele su „Novosti“.

List piše da će Australija kapetanu Draganu kao australijskom državljanininu da plati odbranu pred hrvatskim sudom. Novac za to je izdvojen i biće plaćen advokatima iz Hrvatske po obavljenom poslu.

Riječ je o primamljivoj sumi i zaradi. Po advokatskom cjenovniku, samo ulazak u sudnicu na prvo ročište advokati u Zagrebu naplaćuju po 800 evra, pišu „Novosti“.

Australijska vlada je u novembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnet 2005.godine.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio paravojni komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Po optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se