17 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Bosić traži nižu cijenu razgovora

SARAJEVO – Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, pokrenuo je inicijativu da parlament raspravlja o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

„Već duže vrijeme primjetno je da građani BiH plaćaju mnogo više cijene usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih zemalja. Neka istraživanja pokazuju da korisnici mobilne telefonije u BiH plaćaju visoke cijene razgovora i prenosa podataka uz drastično manji kvalitet usluga u odnosu na okruženje. Iako u BiH trenutno posluje šest mobilnih operatera, stiče se utisak da ne postoji stvarna konkurencija i da su građani u BiH oštećeni“, navodi se u obrazloženju Bosićeve inicijative.

Takođe, u inicijativi se navodi da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba da obezbijedi informaciju o cijenama usluga operatera u BiH s uporednim cijenama usluga u regionu i Evropi.

„Potrebno je utvrditi kolike su cijene i kakav je kvalitet usluga telekom operatera i njihovo poređenje sa konkurencijom u regionu i Evropi. Treba pronaći način da se problem prevaziđe, da se cijene usluga snize i usklade s cijenama u regionu“, piše u inicijativi.

Prema informacijama iz RAK-a, kada su u pitanju cijene mobilnih usluga u BiH, prosječna cijena tri glavna telekom operatera u BiH, odnosno „BH Telecoma“, „M:tela“ i HT „Eroneta“ je 0,19 KM po minuti unutar vlastite mreže, dok je, recimo, cijena minuta razgovora u Crnoj Gori u prosjeku 0,17 KM, u Makedoniji 0,14 KM, Srbiji 0,15 KM, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se