23.1 C
Zvornik
01. октобра 2022.

BiH je potpuno nefunkcionalna zemlja

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su poplave pokazale da je BiH potpuno nefunkcionalna i nesposobna zemlja.

zvornikdana Milorad DodikPredsjednik Srpske naveo je da su se Srbi i Bošnjaci iz susjednih gradova međusobno pomagali u vrijeme poplava, ali da su institucije BiH potpuno zakazale.

Dodik je za „Večernje novosti“ rekao da je Federacija BiH /FBiH/ zloupotrijebila ovu situaciju, jer zahtijeva da se inostrana pomoć dijeli na dva dijela.

„Kada je riječ o pomoći iz EU, FBiH traži da dobije polovinu novca, a kada je riječ o pomoći iz islamskih zemalja, onda želi sve da zadrži za sebe. Sve to govori o tragičnoj državi koja se zove Bih“, naveo je Dodik.

On je istakao da su institucije Srpske krajnje profesionalno odgovorile izazovima sa kojima se Republika suočila tokom poplava, ali i sada u vrijeme obnove.

„Svi smo radili sinhronizovano i veoma dobro organizovano. Situacija je normalizovana u Doboju, Bijeljini, Šamcu i ostalim gradovima koji su pretrpjeli veliku štetu. I u vrijeme poplava, ali i danas, fenomenalno je funkcionisao sistem dostavljanja hrane, vode i druge pomoći“, rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da su mjere Vlade Republike Srpske, koje je podržao i parlament, kvalitetne i da će snažno doprinijeti sanaciji posljedica poplava.

Dodik je naglasio da su, tokom poplava, građani Srpske pokazali veliku solidarnost, posebno pohvalivši hrabrost dobojskih policajaca koji su spašavali stanovništvo dok su članovi njihovih porodica bili blokirani u svojim domovima.

Predsjednik Republike ocijenio je da je situacija na ugroženim područjima, mjesec dana nakon poplave, stabilna, naglašavajući da Republiku Srpsku čeka još mnogo posla da bi bile sanirane posljedice koje je voda ostavila za sobom.

Dodik je ponovio da će iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske biti obezbijeđeno 93 miliona KM, da će period obnove trajati od pet do sedam godina, da je za privredu predviđen poseban set mjera i da će banke privrednicima reprogramirati kredite, te da će biti otpisane kamate.

On je rekao da je veoma zahvalan za podršku koju je Srpska u vrijeme katastrofe dobila od Srbije, Rusije, Izraela i drugih zemalja.

„Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije zaboravio Srpsku ni u trenutku kada je Srbiji bilo najteže. I mi smo Srbiji u tim trenucma isporučili električnu energiju. Bili smo u stalnom kontaktu sa Srbijom i Rusijom. Izrael nam je mnogo pomogao, a zahvalni smo i EU“, istakao je Dodik.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se