10.9 C
Zvornik
21. фебруар 2024.

Stručnjaci: HAARP nema veze sa potopom

VAŠINGTON, BEOGRAD – Nezabilježene poplave u regiji pokrenule su i razne teorije zavjere, pa su mnogi prozvali HAARP /Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore/ kao krivca za velike vremenske nepogode – navode stručnjaci.

"HAARP" antene
„HAARP“ antene na Aljasci

Radi se o setu antena koje se nalaze na Aljasci i emitiraju visokofrekventno (HF) radio zračenje.

Teoretičari zavjere vjeruju da se HAARP koristi za manipulisanje vremenskim prilikama pa idu i toliko daleko da tvrde kako je upravo ovaj sistem odgovoran za velike poplave koje su pogodile regiju.

Međutim, srpski fizičar Marko Rančić, u tekstu za portal „Svet nauke“, tvrdi da nema ni promil šanse da HAARP može da izazove i najmanji uticaj na vremenske prilike.

„Neznanje i neukost su pobili više ljudi od prirodnih katastrofa“, navodi Rančić u tekstu u kojem objašnjava što je to zapravo HAARP.

Taj sistem koristi se za istraživanje jonosfere, sloja Zemljine atmosfere na visini od 85 do 600 kilometara. Ovaj sloj nalazi se iznad Ozonskog omotača pa je sasvim logično pod jakim „bombardovanjem“ UV i X zraka sa Sunca.

Zbog toga se u jonosferi stvaraju slobodni elektroni i pozitivni joni pa se onda ponovo spajaju u neutralne atome i tako u krug.

Zbog velikog broja naelektrizovanih čestica, jonosfera odbija Hf radio zrake nazad prema Zemlji. To je značajno, jer je upravo to princip rada Hf radija kakve koriste npr. radio amateri.

Rančić navodi da HAARP ne može da formira ciklonu, a samim tim ni da kreira kataklizmične padavine.

Stručnjaci navode da se HAARP može primijeniti u vojnoj industriji za poboljšanje komunikacionih sistema, kao i za metode kojima se onemogućava komunikacija između trećih strana.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se