8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Društvene mreže kao civilna zaštita: Facebook i Twitter prvi na liniji odbrane

U nevoljama koje su nas snašle uslijed poplava stiče se utisak da se sve najvažnije informacije najbrže mogu naći na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter.

FacebookIako mediji neprestano izvještavaju, brzo apdejtuju sajtove, radio amateri i građani na društvenim mrežama pokazali su izuzetnu brzinu u obavještavanju i dobru organizovanost, piše B92.

Na Facebooku i Twitteru građani cijele zemlje su se ujedinili sa jednim ciljem kako i gdje da pomognu drugima šireći informacije o trenutnim dešavanjima kako u poplavljenim područijima tako i u organizaciji pomaganja drugima.

Ukoliko vas zanima da li su potrebni hrana i piće, pelene, igračke, prevoz, lijekovi, sredstva za higijenu, ljudi, čamci, projektori za puštanje crtaća djeci, prevoz, potrepštine za kućne ljubimce… ili na kojem mjestu su prihvatilišta u manjku sa određenim sredstvima ili ih imaju na pretek, moguće je saznati na internetu.

Društvene mreže su preplavljene aktuelnim informacijama o tome gdje nedostaju volonteri, kao i različitim apelima.

Onlajn je moguće saznati gdje je potrebno oprati veš, kakvo je stanje na putevima, da li i gdje je potreban pribor za umjetničke radionice… i sve to sa vrlo jasnim i konkretnim podacima, kao što su brojevi telefona i direktna uputstva.

Ukoliko postoje nejasnoće ili je potrebna dodatna informacija, jedino što treba uraditi je napisati status na nekoj od društvenih mreža i za par minuta će odgovori stići.

U subotu, 14. maja, internet su preplavili apeli da građani otključaju svoje wifi mreže, kako bi i oni koji nemaju kredita na svojim mobilnim telefonima mogli da potraže pomoć, pa je to veliki broj stanovništva i uradio.

Takođe, građani prenose gdje se i šta može „platiti“ donacijom na sms 1003, odnosno, ako pokažete da ste poslali „poruku“ na broj koji je odredila Vlada Srbije za prikupljanje pomoći, možete „gratis“ dobiti knjige, platiti članarinu za fitnes i slično.

Zanimljivo je i da su društvene mreže oštro sankcionisale sve one koji su „kačili“ fotografije na kojima se vide kako nose pomoć ili volontiraju, tako da su ti „selfiji“ ubrzo potpuno nestali sa mreža.

Društvene mreže su u neku ruku preuzele ulogu civilne zaštite i pokazale se kao veoma efikasni i brzi. Kada mediji objave neku od važnih informacija one se velikom brzinom „rašire“ po Facebooku ili Twitteru i ukoliko su ljudi zauzeti ne moraju ići od sajta do sajta, već je dovoljno da su na svojim profilima.

Takođe, radio-amateri iako trenutno nemaju pristup Obrenovcu, pošto su svoje resurse i kanale ustupili Gorskoj službi spasavanja, svoj ogroman doprinos spasavanja građana i dalje daju, ali sa drugih ugroženih područja, piše B92.

Oni su prvi bili na „ulicama“ Obrenovca odakle su prenosili stanje, pa su prvi javili o ženi koja je spasioce čekala na merdevinama u svojoj kući, ali i brojnim drugim sličnim slučajevima.

(B92)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se