9.3 C
Zvornik
27. април 2024.

Zvornički Dom zdravlja uskoro u trezorskom sistemu poslovanja

Miloš Tomić, zamjenik gradonačelnika Zvornika zajedno sa direktorom JZU Dom zdravlja Zvornik Radivojem Aćimovićem prisustvovao je sastanku u Administrativnom centru Vlade u Banja Luci na kome se razgovaralo o uvođenju javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem.

U Programu ekonomskih reformi republike Srpske jedan od prioriteta jeste uspostavljanje održivog zdravstvenog sistema. Akcionim planom za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske u narednom periodu predviđeno je uvođenje javnih zdravstvenih ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite – domova zdravlja u trezorski sistem Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovao Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je ponovio opredjeljenost Vlade Republike Srpske da svi domovi zdravlja pređu na ovaj sistem poslovanja, jer se na taj način uspostavlja plansko i namjensko trošenje sredstava.

„Dosadašnja iskustva su pokazala da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije i transparentnije finansijsko planiranje, upravljanje i kontrolu trošenja javnih sredstava, a najznačajnije prepreke ulaska javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem predstavljaju poreska dugovanja zdravstvenih ustanova iz prethodnog perioda,” rekao je ministar Šeranić.

Ministar je prisutne predstavnike gradova, opština i domova zdravlja informisao da će uslijediti potpisivanje sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza u cilju pripreme i uvođenja domova zdravlja u trezorski sistem Republike Srpske u okviru lokalnih trezora, između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, domova zdravlja i nadležnih jedinica lokalne samouprave.

Na sastanku su dogovoreni operativni koraci, koji će se provoditi u narednih 60 dana s ciljem pripreme lokalnih zajednica za uvođenje domova zdravlja u trezor. Dosadašnjim aktivnostima u cilju osiguranja održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, u trezorski sistem Republike Srpske uvedene su 22 javne zdravstvene ustanove, od toga četiri republičke zdravstvene ustanove: Zavod za stomatologiju, Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu i Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, te 18 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se