20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Ministarstvo prosvjete i kulture: Upoznati sa dešavanjima u školi u Srebrenici

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske upoznato je sa ponašanjem učenika u „Prvoj osnovnoj školi“ u Srebrenici na časovima fizike i engleskog jezika u toku ove sedmice, te ističu da je Etičkim kodeksom za radnike i učenike osnovne škole propisano šta se sve posmatra kao lakša ili teža povreda radne dužnosti od učenika i nastavnika.

– Svako odstupanje od očekivanog ponašanja, svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika u toku časa, kao i upotreba mobilnih telefona suprotno Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju može dovesti do pokretanja disciplinskog postupka protiv učenika koji ometaju nastavni proces ili protiv nastavnika koji ne ispunjavaju propisani nastavni plan i program – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Takođe, u slučaju potrebe može biti pokrenuta i odgovornost nastavnika kod kojih se uoči od rukovodstva škole da ne sarađuju u dovoljnoj mjeri sa stručnom službom škole u situacijama kada je potrebno rano i preventivno djelovanje prema svim neprimjerenim oblicima ponašanja.

Ministarstvo je skrenulo pažnju svim prosvjetnim radnicima na važnost pridržavanja nastavnog plana i programa i na blagovremeno upućivanje učenika, kod kojih se uoči neprimjereno ponašanje na času ili u toku boravka u školi, na razgovor sa licima zaposlenim u stručnoj službi škole.

Nastavnim planom i programom je jasno propisano šta učenici izučavaju na časovima fizike i engleskog jezika i nije prihvatljivo bilo koje odstupanje od navedenog plana, navodi se u saopštenju.

U „Prvoj osnovnoj školi“ u Srebrenici učenici bošnjačke nacionalnosti su ove sedmice klanjali na času engleskog jezika, kao i na času fizike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se