6.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Maloljetnik iz Bileće napravio nacrt škole u Trebinju, popisao broj mrtvih i ranjenih? Plan napada otkrio na TikToku

Drama u Hercegovini. Zbog planiranja terorističkog napada na jednu od srednjih škola u Trebinju uhapšen je maloljetnik R.T.iz Bileće. Da planira napad objavio je na društvenim mrežama što je alarmiralo policiju koja ga je odmah otkrila i uhapsili u Bileći.

Nakon što su ove informacije još sinoć dospjele u javnost mnogi su roditelji u Trebinju odlučili da djeca ne idu školu i vrtiće.Uhapšeni 17-ogodišnjak prebačen je u Republičko tužilaštvo gdje će nakon saslušanja biti odlučeno o daljim mjerama protiv njega.

17-ogodišnji R.T iz Bileće planirao je teroristički napad na trebinjsku školu a sve je to objavio u videu na društvenoj mreži TikTok .Odmah po dobijanju ovih podataka koji su se proširili na mnogim grupama roditelja na telefonima policija je krenula u akciju.Maloljetnik je uhapšen.

– Uhapšeno je maloljetno lice iz Bileće koje je počinilo krivično djelo terorizam u pokušaju. Istražne radnje dovele su nas do lica iz Bileće – rekao je načelnik PU Trebinje Siniša Laketa.

Prilikom hapšenja i pretresa pronađen je materijal koji dokazuje da je imao pakleni plan. Saznajemo da je nacrtao do detalja napad na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući čak mrtve i ranjene ali i satnicu kada će započeti napad.

– Prilikom pretresa pronašli smo šemu i predmete koji ukazuju na teroristički napad. Lice smo lišili slobode i predali Tužilaštvu – naveo je Laketa.

Sve ovo uznemirilo je građane posebno roditelje.

Pojedini nisu djecu danas poslali u trebinjske škole i vrtiće.

Šta je bio motiv da se isplanira ovaj napad još niko ne zna.Psiholozi kažu da se svaka informacija plasirana na ovaj način ne smije zanemariti.

– U tom uzrastu njima je najbitnija popularnost i šta će im reći vršnjaci i ukoliko ispadnu heroji u očima vršnjaka onda su oni popularni, ali na pogrešan način i to nam pokazuje koliko pravim vrijednostima posvećujemo vremena i koliko pričamo o pravim stvarima – izjavila je psiholog u OŠ “Vuk Karadžić” Trebinje Sanja Milanović. 

Ovo je još jedan alarm da nedležni moraju više da rade i urade .Nije dobro nasijedati na neprovjerene informacije ali svaka se mora provjeriti.

– Vjerujemo da ćemo animirati u punom kapacitetu i obrazovne ustanovem ali i kompletnu javnost, jer ne može samo ministarstvo sve to da postigne i da da puni efekat – istakla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Neophodan je pojačan roditeljski nadzor nad aktivnostima njihove djece posebno kada je riječ o onome što rade na internetu i objavljuju na društvenim mrežama. Posljedice mogu biti katastrofalne, što su i pokazali nedavni slučajevi, koji su šokirali, ne samo našu, već i svjetsku javnost.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se