25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Milović: U 21. vijeku u Evropi nema hrane i lijekova za pacijente zbog zabrane dinara

Zamjenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Milović izjavio je danas da ta zdravstvena ustanova zbog odluke Prištine da zabrani dinar radi u izuzetno teškim uslovima i apelovao na međunarodnu zajednicu da reaguje zbog stanja „neprihvatljivog za 21. vijek u Evropi“, kada za pacijente nema hrane, lijekova i sanitetskog materijala.

Milović je naglasio da je direktno zbog uredbe centralne banke u Prištini o zabrani dinara na KiM otežan ionako težak život Srba u pokrajini, da su ugroženi zaposleni u Kliničkom centru, ali i pacijenti u bolnicama.

On je u izjavi za TV Pink naglasio da su im svakodnevno potrebni mazut, gorivo za sanitete i da je najneophodnija hrana za pacijente.

– Podsjetiću da imamo negdje oko 536 ležajeva i da naši pacijenti iziskuju, pogotovo oni koji su dijabetčari i onkološki pacijenti, posebnu vrstu ishrane – rekao je zamjenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Milović je dodao da u okolnostima kada je Priština zabranila promet robe i hrane iz Srbije ova zdravstvena ustanova radi u nenormalnim uslovima.

Naveo je da troše postojeće zalihe naftnih derivata i mazuta, ali da nove isporuke ne stižu i da se gomilaju dugovi dobavljačima kojima plaćaju u dinarima.

Saopštio je da 1.700 radnika, ljekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja već više od mjesec dana ne primaju redovno lične dohotke.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se