9.3 C
Zvornik
28. април 2024.

Episkop Fotije: Pravoslavlje na području Zvornika živi punim plućima

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije ocijenio je juče da pravoslavlje na području Zvornika živi punim plućima, da se raduje duhovnom napretku u Zvorniku, kao i u cijeloj Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i istakao da postoji mogućnost da ova eparhija ponovo dobije titulu mitropolije zvorničko-tuzlanske.

„Postoji mogućnost, uz Božiju pomoć, da se to ostvari, jer se Komsija za Ustav Srpske crkve pri Svetom Saboru bavi tim pitanjem“, rekao je vladika Fotije.

Srn2024 3 24 1313420 3

Podsjetivši da je zvornička mitropolija stolovala sve do 920. godine u Zvorniku, episkop Fotije je rekao da je tada mitropolit Ilarion iz Zvornika otišao u Sremske Karlovce na Sabor ujedinjenja mitropolija Cetinjske, Karlovačke, Dabrobosanske, Zvorničko-tuzlanske i drugih, a vratio se kao episkop.

„Zašto? Zato što su svi žrtvovali svoje titule mitropolita da bi dobili partijarha srpskog koji je dobio titulu arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i partijarha srpskog“, rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije smatra da je došlo vrijeme da se ta titula vrati i da eparhija ponovo bude mitropolija, kako je i bilo kroz istoriju, i dodao da Komisija radi na tome, proučava i prati događanja, kao i druge određene pokazatelje na osnovu kojih će biti donesena odluka.

Episkop Fotije je u besjedi, nakon služenja svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, izrazio zadovoljstvo što se upravo u ovom novoosvećenom hramu oslikavaju freske, urađen je ikonostas u drevnoj vizantijskoj tradiciji, crkveni horovi pjevaju duhovne pjesme, hram je pun vjernika, što sve pokazuje bogatstvo života ovog hrama, crkvene opštine i naroda.

Srn2024 3 24 1313420 2

Vladika je izrazio zadovoljstvo što u hramovima ima puno naroda i djece i što se crkveni život razvija po Božijoj volji.

Podsjećajući da je ovo prva nedjelja Vaskršnjeg posta, epsikop Fotije je rekao da je ona praznik pravoslavlja ili pobjeda pravoslavlja, čiji je naziv 787. godine ustanovio Vaseljenski sabor, nakon čega je ustanovljeno i poštovanje ikona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na osnovu teologije ikone koja kaže da je „Bog postao čovjek u Hristu da bismo ljudi postali bogovi po blagodeti“.

Eiskop Fotije istakao je da su ikone simbol pravoslavlja.

„One su naša sila, naša snaga, kao sila krsta, i svaka kuća treba da ima ikonu svoje krsne slave“, naglasio je episkop Fotije.

Nakon liturgije, vjernici su prišli svetoj tajni pričešća.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se