25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Utvrđen Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornika opštini Lopare

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare.

Ovim zakonom pripojiće se dio naseljenog mjesta Kiseljak na području grada Zvornik, naseljenom mjestu Podgora na području opštine Lopare.

Riječ je, naime o području ukupne površine 192,69 hektara. Donošenjem navedenog zakona stvoriće se bolji uslovi izgradnje, razvoja i održavanja osnovne infrastrukture, pružanja i korištenja komunalnih i drugih usluga za stanovništvo područja koje se pripaja opštini Lopare, a posebno upravljanje javnim putevima i komunalnim otpadom od strane opštine Lopare, a što će za rezultat imati poboljšanje uslova života stanovništa na tom području, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću.

O ovoj teritorijalnoj promjeni postoji saglasnost grada Zvornika i opštine Lopare.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju u vezi naknade za distribuciju mjenica i ovlastila ministra finansija da sa Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge potpiše novi ugovor o regulisanju naknade za distribuciju mjenica.

Ministarstvo finansija pušta u upotrebu i vrši distribuciju obrazaca mjenica putem pomenute Agencije, a naknada za čuvanje i distribuciju se reguliše putem sklapanja ugovora. Trenutno Agencija naplaćuje od Ministarstva finansija 10 odsto sredstava ostvarenih prodajom mjenica.

Imajući u vidu da je Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge utvrdila da su povećani troškovi distribucije zbog promjene cijene goriva, te da je došlo do povećanja ostalih troškova, zatraženo je da dođe do izmjene u regulisanju naknade između Ministarstva finansija i Agencije, na način da se Agenciji isplaćuje 20 odsto od iznosa sredstava ostvarenih prodajom mjenica.

Vlada Republike Srpske je razmotrila Informaciju o pripremnim aktivnostima za sedmi sastanak Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između EU i BiH.

Vlada je donijela je Rješenje o davanju saglasnosti privrednom društvu XPULS iz Banjaluke da može obavljati djelatnost proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i da procenat uloga stranog pravnog lica može biti viši od 49 odsto u osnovnom kapitalu društva, iz razloga opravdanosti interesa zbog planiranog pokretanja proizvodnje, obezbijeđenog tržišta za proizvode i zapošljavanja radnika.

Društvo će se baviti uglavnom proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme za ino-kupce.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se