29.3 C
Zvornik
15. април 2024.

Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas, po hitnom postupku, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i zaključak kojim se sekretari oba doma zadužuju da sa predlagačem zakona isprave normativno-tehničke greške sadržane u mišljenju zakonodavno-pravnog sektora.

Ovaj zaključak donesen je na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Nikole Špirića, koji je u toku rasprave rekao da će Klub srpskog naroda glasati za zakon i da je jedan od razloga za to podsticaj partnerima u vlasti na nivou BiH da se krene na usaglašavanje zakona o sudu, o sprečavanju pranja novca i Izbornog zakona.

„Vjerujem i očekujem da ćemo do kraja mjeseca imati usaglašene tekstove i ostalih zakona koji su na tragu preporuka iz Mišljenja Еvropske komisije“, izjavio je Špirić.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Radovan Kovačević naglasio je da predstavnici Republike Srpske nikada nisu bili problem za evropski put BiH, te dodao da je razočaran da se glasa za zakon po zakon.

„Nemamo partnere trenutno sa kojima možemo da radimo dovoljno brzo da bismo brže pravili značajnije iskorake na evropskom putu“, rekao je Kovačević.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović u toku rasprave rekao je da je ovo samo jedan od zakona koji BiH stoji na putu ka ЕU.

„Ostalo je još tri ili četiri i pozvaću vas da, tamo gdje djelujete, pokušate obezbijediti sklad“, rekao je Čović.

On je naveo da bez unutrašnjeg sklada, niko sa strane BiH ne može otvarati vrata za ulazak u ЕU.

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović u toku rasprave naveo je da će ovaj klub podržati donošenje zakona, te dodao da se on mogao donijeti i na prethodnoj sjednici ovog doma.

Usvajanjem zakona okončana je hitna sjednica Doma naroda.

Ovaj zakon ključan je za sprečavanje negativnog izvještaja Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) čija delegacija od ponedjeljka, 12. februara, boravi u BiH i ocjenjuje njen napredak u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se